Sestry protestovali proti rozkrádaniu zdravotníctva

TASR TA3
9.12.2014 21:58

S výzvou, aby vláda SR prijala systémové opatrenia, pri ktorých bude garantovaná efektivita vynaložených zdrojov, priamo úmerná vynaloženej zdravotníckej starostlivosti a aby v nemocniciach v pôsobnosti štátu vytvorila správne rady so zvolenými zamestnancami tak, aby nedochádzalo k netransparentnému nakladaniu s finančnými prostriedkami, skončilo sa dnes v Piešťanoch protestné zhromaždenie, ktoré zvolala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Sestry protestovali proti rozkrádaniu zdravotníctva
TASR

Piešťany si symbolicky vybrala pre medializovanú kauzu predraženého CT prístroja pre miestnu nemocnicu, čo odštartovalo rad zmien na politických postoch.

Na
proteste sa zúčastnilo okolo dvesto zdravotných sestier a stredných zdravotníckych pracovníkov z rôznych častí Slovenska, do Piešťan pricestovali aj z Košíc či Svidníka. Účastníci tiež žiadali, aby bol prijatý zákon o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov v znení, ako ho pripomienkovali organizácie zdravotníkov. "Ak bude vláda naše požiadavky ignorovať, budeme nútení pokračovať v podobných protestoch, na ktorých budeme verejne poukazovať na nedostatky a rozkrádanie systému," povedala prezidentka komory Iveta Lazorová. Podľa jej vyjadrenia prišli všetci tí, ktorí nie sú ľahostajní a  chcú poukázať na zlý zdravotnícky systém, ktorý s tichou podporou vlády vyciciava finančné zdroje, takže nie je dostatok na starostlivosť o pacientov a odmeňovanie pracovníkov. "Dôrazne žiadame, aby vláda urobila nápravu a potrestala všetkých, ktorý sa na systéme priživujú. Nestačí, aby bolo braných na zodpovednosť pár ľudí. Chobotnici, ktorá sa zažrala do systému a politickej mafii na vrchole pyramídy, treba odťať hlavu," dodala Lazorová.

Na proteste vystúpila aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká i Magdaléna Kovačovičová, sestra Nemocnice s poliklinikou Alexandra Wintera v Piešťanoch a členka jej správnej rady. Prihovoril aj predseda Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský. "Som rád, že tieto kauzy vnímajú už aj pacienti. Stále poukazujeme na to, že za katastrofálne podmienky v nemocniciach môžu tí, ktorí rozdeľujú peniaze a to je vláda," povedal v príhovore. Vyzval na užšiu spoluprácu sestier a lekárov, lebo "iba tak sa dá chobotnica poraziť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok