Novým kosovským premiérom sa stal konzervatívec Mustafa

TA3
9.12.2014 15:53

Kosovský parlament v utorok podporil novú vládu pod vedením bývalého starostu Prištiny Isu Mustafu, ktorá vznikla šesť mesiacov po predčasných parlamentných voľbách.

Novým kosovským premiérom sa stal konzervatívec Mustafa
SITA/AP

Podľa údajov portálu Balkan Insight zahlasovalo 73 zo 120 poslancov za kabinet zostavený po dohode medzi Mustafovou Demokratickou ligou Kosova (LDK) a konkurenčnou Demokratickou stranou Kosova (PDK) na čele s doterajším premiérom Hashimom Thaçim. Ten bude po novom jedným z troch vicepremiérov a ministrom zahraničných vecí. Balkan Insight uvádza, že v novej vláde je dokopy 21 ministrov, čo je o dvoch viac ako v tej predošlej. Okrem LDK a PDK je vo vláde zastúpená aj strana Srbská kandidátka pre Kosovo a Metohiju presadzujúca záujmy kosovských Srbov, ktorej politik Branimir Stojanović sa stal takisto jedným z vicepremiérov.

Dohoda o zdieľaní moci medzi najväčšími stranami vyriešila patovú situáciu po júnových voľbách, v ktorých Thaçiho PDK zvíťazila, v parlamente však získala iba 37 kresiel. Opozičná LDK skončila ako druhá s 30 kreslami. Podľa Balkan Insight koaličná dohoda stanovuje aj to, že po vypršaní mandátu terajšej prezidentky Atifete Jahjagovej v roku 2016 ju nahradí Thaçi, ktorý stál na čele kosovskej vlády od roku 2008, keď územie vyhlásilo nezávislosť od Srbska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok