Povstalcov v Donbase obviňujú z porušenia jednodňového prímeria

TA3 SITA TASR
9.12.2014 12:55

Ukrajinská armáda v utorok obvinila proruských separatistov v Donbase z porušenia jednodňového takzvaného Dňa pokoja zbraniam. Ten bol namierený na vyhlásenie trvalejšieho prímeria. Vládne sily riadené z Kyjeva prerušili bojové operácie v utorok o 10. hodine ráno a separatisti tvrdia, že obe strany prímerie "v zásade" dodržujú.

Povstalcov v Donbase obviňujú z porušenia jednodňového prímeria
SITA/AP

Podľa agentúry Reuters sa však s príchodom večera začali množiť strety medzi oboma znepriatelenými tábormi. Kyjev tvrdí, že zo strany separatistov zaznamenal doposiaľ 13 porušení prímeria.

Takzvaný Deň pokoja zbraniam mal byť z pohľadu Kyjeva testom, či sú separatisti pripravení implementovať mierovú dohodu uzavretú v septembri, ktorú podľa pozorovateľov porušujú obe strany. Boje sa v posledných týždňoch zintenzívnili najmä v okolí medzinárodného letiska v Donecku. Medzinárodné spoločenstvo dúfa, že v prípade úspechu najnovšieho krátkeho prímeria by sa mohli obnoviť rokovania v bieloruskom Minsku o trvalejšom riešení konfliktu na východnej Ukrajine. Posledné stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny v Minsku prinieslo začiatkom septembra 12-bodový návrh namierený na zastavenie bojov. Ten sa však zatiaľ nedarí naplniť v praxi.

Lavrov: Cesta k uvoľneniu napätia bude dlhá

Kontaktná skupina pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny by sa mala stretnúť v najbližších dňoch, aby diskutovala o implementácii plánu na vyhlásenie konečného prímeria v Donbase. Uviedol v rozhovore pre agentúru RIA Novosti ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Kontaktná skupina sa pod patronátom zišla už na viacerých kolách rokovaní vrátane schôdzky 5. septembra v bieloruskom Minsku, na ktorej bola dosiahnutá dohoda o prímerí - momentálne je to však dokument, ktorý sa nedodržiava.

Lavrov v súvislosti s perspektívou trvalého mieru na východe Ukrajiny uviedol, že cesta k uvoľneniu napätia medzi kyjevskou vládou a proruskými silami bude dlhá. "Je očividné, že od tohto cieľa sme ešte ďaleko," konštatoval. Podľa jeho názoru to vyplýva aj zo skúseností z uplynulých mesiacov.

Za hlavného partnera Moskvy pri hľadaní riešenia konfliktu na východe Ukrajiny označil Lavrov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Pripomenul, že mierový plán, ktorý Porošenko na jeseň predstavil, sa spolu s návrhmi ruského prezidenta Vladimira Putina stali základom minských protokolov o riešení konfliktu na východe Ukrajiny. Lavrov súčasne vyjadril nádej, že po Porošenkom neraz opakovaných vyhláseniach o nutnosti zastaviť boje v Donbase budú nasledovať aj konkrétne činy.

Šéf ruskej diplomacie v rozhovore pre RIA Novosti poznamenal, že od pozorovateľskej misie OBSE, ktorá pôsobí na ukrajinskom východe, očakával viac. Podľa jeho názoru pozorovateľom OBSE v niektorých prípadoch "chýba tvrdosť a principiálnosť".

Záujem o pohyb ruských síl je vraj prehnaný

Upozornil, že ich záujem o pohyb proruských síl je "prehnaný" "zbytočný", zatiaľ čo v prípade vládnych síl nedostatočný. Uznal, že prítomnosť OBSE na Ukrajine bola stabilizujúcim faktorom, ale uviedol, že Rusko si od misie OBSE sľubovalo viac. 

Ruský minister uviedol, že súdiac podľa vyhlásení "zvolených zástupcov Donbasu", proruské vedenie oblasti je pripravené na súčinnosť s vládou v Kyjeve v oblasti ekonomiky a je "pripravené na obnovenie spoločného ekonomického, humanitárneho a politického priestoru".

Lavrov však poukázal na to, že Kyjev na tieto vyhlásenia Donbasu reagoval blokádou regiónu a odstavil ho aj od spoločného finančného systému. Za neústretový krok Lavrov označil aj návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na zrušenie zákona o regionálnej samospráve v Doneckej i Luhanskej oblasti.

Rusko - ako jeden z účastníkov minského rokovacieho procesu - sa podľa Lavrova zapojí do prípravy programu na obnovu Donbasu, ako aj celoštátneho dialógu. Lavrov súčasne zdôraznil, že Moskva bude trvať na tom, aby Kyjev splnil svoje sľuby a schválil zmeny v ústave, ktoré zaručia rovnoprávnosť všetkých ukrajinských regiónov.

Agentúra RIA Novosti v tejto súvislosti citovala vyhlásenie predsedu ukrajinského parlamentu Volodymyra Grojsmana, podľa ktorého by poslanci mali zmeny v ústave schváliť do októbra budúceho roku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok