Hráči NBA tričkami podporili protesty voči policajným zásahom

TASR
9.12.2014 07:01

Britský princ William a jeho manželka Kate strávili v rámci trojdňovej návštevy USA pondelkový večer na newyorskom štadióne Barclays Center na basketbalovom zápase, ktorý odohral tím NBA Brooklyn Nets proti klubu Cleveland Cavaliers.

Hráči NBA tričkami podporili protesty voči policajným zásahom
twitter

Športová udalosť mala tentoraz aj protestný rozmer.

Manželia z kráľovskej rodiny pricestovali do New Yorku práve v období, keď tisíce obyvateľov mesta už týždeň protestujú proti rozhodnutiu veľkej poroty neobžalovať belošského policajta z uškrtenia neozbrojeného černocha Erica Garnera. Princ William s tehotnou Kate prišli na zápas v čase, keď pred štadiónom Barclays Center demonštrovalo vyše 200 ľudí.

Zahrievanie pred zápasom využila americká basketbalová hviezda z klubu Cleveland Cavaliers, LeBron James, na vyjadrenie svojej spolupatričnosti s obeťou a protestujúcimi. Basketbalista mal na sebe tričko s nápisom "Nemôžem dýchať" - tieto slová boli údajne Garnerovými poslednými. K Jamesovi sa v rovnakom tričku pripojil aj jeho spoluhráč Kyrie Irving a niekoľko basketbalistov z domáceho klubu Brooklyn Nets.


Hráči tak chceli podporiť rodinu Erica Garnera, ktorý zomrel 17. júla, keď mu policajt zasadil škrtiaci chvat pri zatýkaní za ilegálny predaj nezdanených cigariet.


James už skôr vyhlásil, že odohrať zápas s Williamom a Kate v hľadisku bude preňho "obrovská pocta".

Keď kráľovský pár v tretej štvrtine zápasu smeroval k svojim sedadlám, fanúšikovia sa postavili a zdravili ich nadšeným krikom.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok