Radičová: Dôvody nevstúpiť do politiky sa iba posilňujú

SITA
8.12.2014 10:02

Na odpovedi expremiérky Ivety Radičovej nevrátiť sa do politiky sa zatiaľ nič nemení. Bývalá premiérka si pri páde vlády vôbec nevedela predstaviť akýkoľvek návrat do politiky.

Radičová: Dôvody nevstúpiť do politiky sa iba posilňujú
SITA

„Odpovedám vždy rovnako celý čas po odchode z vrcholovej politiky. Na mojom rozhodnutí pokúsiť sa o návrat na slovenskú politickú scénu sa zatiaľ nič nemení,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA s tým, že vo svete je premiér doživotné zaradenie.

„Shakespeare nenapísal - nikdy nehovor nikdy. My sme si to tak zjednodušili. On to napísal presnejšie. Teda, že človek zaujíma dnes stanovisko na základe minulej i dnešnej skúsenosti, ktorá však zajtra opäť môže byť iná. Po troch rokoch sa dôvody nevstúpiť už do slovenského politického ringu iba posilňujú. V uplynulom čase som sa rozprávala s viacerými predstaviteľmi stredopravých strán, ale ak sa v zásadných otázkach, ako sú reflexia minulosti, riešenia a spoločný postup rozchádzajú, perspektíva spolupráce je v nedohľadne. O to viac, že na politickej scéne prevláda pragmatizmus, čím sa stierajú ideové a programové špecifiká a rozdiely. Rozpráva sa, kto s kým a za koho peniaze môže uspieť vo voľbách, teda o mechanizme moci, ale nie o zmysle, teda o riešeniach a spolupráci v prospech občanov. Na základe minulej ale aj dnešnej skúsenosti platí moje ´nie´ pre úvahy o možnom návrate na slovenskú politickú scénu,“ vyhlásila.

Radičová tvrdí, že by bolo absurdné, keby povedala, že nesleduje politické dianie. „Sledujem ho veľmi intenzívne,“ konštatovala. Snaží sa byť užitočná tam, kde o jej podporu a pomoc stoja, doma aj v zahraničí. „Dostávam ponuky a pozvania, reprezentujem Slovensko na medzinárodných politických fórach, oslovili ma na členstvo v Madridskom klube prezidentov a premiérov z celého sveta. Zdá sa, že je to aktivita, ktorá má zmysel a ktorá ma vtiahla do politiky, ale inde a inak,“ povedala. Na členstvo v prestížnom klube dostala ponuku ako jediná politička (politik) zo Slovenska.

„Aj keď si to mnohí azda neuvedomujú, sú v našej spoločnosti vážne problémy, ktoré je potrebné riešiť na medzinárodnej úrovni. Takým problémom je napríklad kríza a jej dôsledky“. Podľa Radičovej nie je možné pomôcť iným, ak nemá človek silný vnútorný motív a odhodlanie. „Snažím sa byť užitočná spôsobom, ktorý nie je útekom ani vnucovaním sa,“ zdôraznila.

Expremiérka nedávno pomáhala s niektorými vecnými návrhmi, riešeniami a námetmi do programu strany Most-Híd. „Nie je to však len o strane Most-Híd či politike na Slovensku. Som k dispozícii vždy, keď je záujem konzultovať vecné riešenia, najmä v oblastiach protikorupčných opatrení a otvoreného vládnutia, v ktorých sme prijali zásadné opatrenia a ktoré treba udržať a ďalej rozvíjať. Pokiaľ riešenia použijú aj politici na Slovensku, poteší ma to,“ dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok