Nemocnice platia za stravu milióny, Sieť chce odvolať ich riaditeľov

TA3, SITA
8.12.2014 11:47

Predstavitelia strany Sieť žiadajú odvolať riaditeľov štátnych nemocníc v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktorí uzavreli zmluvy za 81 miliónov eur na stravu pre pacientov a zamestnancov.

Nemocnice platia za stravu milióny, Sieť chce odvolať ich riaditeľov
TASR

Miliónové zmluvy musí odsúhlasiť vláda

Ako na tlačovej besede ďalej uviedol podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý, žiadajú tiež odvolať vedúceho služobného úradu Ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka, ktorý všetky tieto nákupy v mene ministerstva odobril.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka na tlačovej besede upozornil na to, že podľa zákona o rozpočtových pravidlách môže štátna nemocnica uzavrieť koncesnú zmluvu v hodnote vyššej ako 5 mil. eur len s predchádzajúcim súhlasom vlády. "Buď vláda tieto koncesie naozaj schválila a v takom prípade musí odísť hneď a celá, alebo došlo v tomto prípade drancovania k priamemu, neospravedlniteľnému porušeniu zákona a musia za to niesť zodpovednosť ľudia, ktorí sú za to zodpovední,“ povedal.

Dvakrát drahšie stravovanie?

Ako doplnil Beblavý, súťaž bola vo všetkých nemocniciach len formálna a stravovanie v uvedených štátnych nemocniciach je približne dvakrát drahšie ako v porovnateľných prípadoch v iných nemocniciach. "Vo všetkých štyroch súťažiach vysúťažená cena neklesla o jediný cent oproti predpokladanej cene,“ zdôraznil. Upozornil tiež na to, že všetky štyri zmluvy obsahujú povinnosť nemocnice platiť aj pri neodobratí stravy. "Títo ľudia majú garantovaný zisk bez ohľadu na to, či dodávajú alebo nedodávajú, či nemocnica stojí, alebo je zrovnaná so zemou,“ povedal Beblavý.

Strana Sieť tiež žiada vykonať nezávislú kontrolu všetkých platných zmlúv nad 1 mil. eur v slovenských nemocniciach z hľadiska cien a podmienok, ktoré tieto zmluvy obsahujú. Ďalšou požiadavkou je podľa Beblavého zverejnenie zoznamu nevýhodných zmlúv a vyvodenie personálnej zodpovednosti za ich uzavretie. Do ukončenia tejto kontroly žiadajú predstavitelia Siete pozastaviť väčšie obstarávania zo strany verejných nemocníc.

Desiatky miliónov pre vývarovne

Štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur, uvádza pondelňajšie vydanie denníka SME. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty za desať rokov.

Podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov, píše SME. Do súťaže išli opakovane personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxembursku.

Porovnanie s inými nemocnicami ukazuje, že pacientom vedia navariť oveľa lacnejšie a v súkromných zdravotných zariadeniach aj za polovičné náklady. SME má k dispozícii interný dokument trenčianskej nemocnice. Sú v ňom náklady na potraviny a stravovanie za január až september 2013, keď si ešte varili vo vlastnom režime. Minuli 522-tisíc eur. Od januára až do septembra 2014, odkedy v nej varí externá firma, stúpli náklady na 980-tisíc eur.

Firma Hospital Catering Solutions, ktorá v roku 2012 nemala zamestnanca a na účte mala základné imanie päťtisíc eur, sa v Trenčíne dostala k obrovskej zákazke. Nominanti ministerstva zdravotníctva Ficovej vlády jej v apríli v tendri, ktorý trval niekoľko mesiacov, priklepli zákazku za 23 miliónov eur s DPH - teda desaťročnú koncesiu na dodávky jedla pre pacientov a zamestnancov. Nemocnica nesúťažila sama. Vybrala si externého obstarávateľa - žilinskú spoločnosť Euro dotácie. V tejto sume je okrem stravy aj rekonštrukcia vývarovne. Cena za stavebné práce sa pri súťaži neposudzovala. Podľa vestníka verejného obstarávania vyhral ten, kto ponúkol najnižšiu cenu za stravu.

Nemocnica prenájom obhajuje a tvrdí, že porovnanie s obdobím pred prenájmom kuchyne sa nedá spraviť, lebo pred "koncesiou" do sumy nerátali mzdy 44 pracovníkov vývarovne, energie či náklady na opravu budovy. Zmluvu s externou firmou spravili, pretože "nebolo možné zaručiť hygienicky neškodlivú prevádzku", uvádza SME.

Société anonyme

Firma sídli v rodinnom dome na okraji Záhorskej Bystrice. Vlastní ho právnik Róbert Lenčéš. Na schránke má mená dvanástich firiem vrátane Hospital Catering Solutions. Lenčéš firmu založil v novembri 2012 a keď bol jej jediným konateľom, vyhral s ňou tender v Trenčíne. Vo firme už nie je konateľom a nemá na ňu dosah. "Došlo k výmene vedenia. O firme už prakticky nič neviem.“ Adresa v obchodnom registri však zostala v jeho dome. Tvrdí, že tam chodí len jej pošta.

Hospital Catering Solutions od mája spoluvlastní František Mészáros, človek s bydliskom v Česku. Je iba menšinovým vlastníkom. Väčšinový podiel má firma Kanebo Investments. S desiatkami ďalších firiem sídli v administratívnej budove v Luxemburgu. V registri je v kategórii "société anonyme".

Pozrite si tlačovú besedu strany Sieť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok