Antisemitské hrozby sa vo Francúzsku tento rok zdvojnásobili

TASR
7.12.2014 22:46

Antisemitské incidenty a hrozby sa tento rok vo Francúzsku viac ako zdvojnásobili, vyhlásil minister vnútra Bernard Cazeneuve na dnešnom zhromaždení proti násilnému útoku na mladý židovský pár.

Antisemitské hrozby sa vo Francúzsku tento rok zdvojnásobili
SITA/AP

Polícia zadržala troch mužov, ktorých v stredu predviedli pred vyšetrovacieho sudcu. Sú podozriví zo spáchania útoku, počas ktorého sa za denného svetla vlámali do bytu mladej dvojice na parížskom predmestí Creteil a znásilnili 19-ročnú ženu.

Jej 21-ročný partner, ktorého pri útoku zviazali, neskôr povedal, že muži si ich byt vybrali za cieľ, pretože vedeli, že jeho obyvatelia sú Židia. Predpokladali, že v byte sú peniaze a cennosti.

Cazeneuve pred davom niekoľkých stoviek demonštrantov povedal, že vláda bude chrániť židovskú komunitu "všetkými silami".

"Musíme urobiť z boja proti rasizmu a antisemitizmu národný záujem," vyhlásil minister.

Vo Francúzsku žije najväčšia židovská komunita v Európe. OD druhej svetovej vojny narástla o takmer o polovicu. V krajine žije približne 550.000 Židov.

Násilné incidenty - ako bola vražda troch židovských detí a rabína, ktorú spáchal v roku 2012 islamský militant Muhammad Meráh, alebo strety na propalestínskych zhromaždeniach v júli v Paríži - židovskú komunitu znepokojili.

Počas prvých troch mesiacov tohto roku odišlo z krajiny do Izraela viac ľudí ako kedykoľvek predtým od vzniku židovského štátu v roku 1948. Dôvodom boli často hospodárske problémy stagnujúcej ekonomiky Francúzska. Jedným z faktorov bol ale aj vzrastajúci antisemitizmus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok