Šiestich väzňov z Guantánama previezli do Uruguaja

TASR TA3
7.12.2014 15:32

Šiestich mužov, ktorých viac než 12 rokov zadržiavali v americkej vojenskej väznici na základni Guantánamo, poslali do Uruguaja. Oznámila to dnes vláda Spojených štátov.

Ide o prvých väzňov z Guantánama, ktorých poslali do Južnej Ameriky. Všetkých šiestich zadržali ako podozrivých militantov spojených s al-Káidou, nikdy však voči nim nevzniesli oficiálnu žalobu. Podľa dnešného oznámenia Pentagónu ide o štyroch Sýrčanov, Tunisana a Palestínčana, informovala agentúra AP.

Uruguajský prezident José Mujica tento rok súhlasil s prijatím väzňov ako utečencov, ich presun sa však uskutočnil až teraz, po nedávnych prezidentských voľbách v krajine.

Po ich prepustení sa počet väzňov na americkej základni Guantánamo na Kube znížil na 136, čo je najmenej od prvého mesiaca po otvorení tamojšej väznice v januári 2002.

Americký prezident Barack Obama už pri nástupe do funkcie pre takmer šiestimi rokmi prisľúbil zrušenie väzenia na Guantáname, ktoré podľa neho poškodzuje obraz USA vo svete. Doteraz to však urobiť nemohol, sčasti pre prekážky v Kongrese, dodáva agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok