Tajfún Hagupit stratil na sile, Filipíny sú z najhoršieho vonku

TASR TA3
7.12.2014 07:24

Viaceré oblasti ostali bez elektrickej energie, živel zrážal k zemi stromy a stožiare. Pred búrkou utieklo zo svojich domov vyše milión ľudí. O život zatiaľ prišla iba jedna žena a dvaja muži utrpeli zranenia.

Vietor odnášal strechy domov a vyvracal stĺpy elektrického a telefónneho vedenia. Niektoré dediny stratili kontakt s vonkajším svetom. Milióny ľudí zostali bez elektriny a do tmy sa ponorili celé provincie. Zatiaľ však nie sú hlásené materiálne škody veľkého rozsahu.

Tajfún, sprevádzaný silným dažďom a nárazmi vetra do 210 kilometrov za hodinu, dorazil na pevninu v sobotu večer v provincii Východný Samar. Nad pevninou výrazne zoslabol, avšak jeho ničivý potenciál zostáva stále veľký. Filipíny budú vyčíňaniu búrky vystavené až do pondelka.

Filipínska armáda so 120.000 vojakmi je v stave najvyššej pohotovosti, aby mohla okamžite zasiahnuť a pomôcť pri katastrofe. Okrem iného hliadkuje pri supermarketoch a na hlavných cestách, aby zabránila rabovaniu a chaosu.

Do evakuačných centier sa uchýlilo viac ako 716.000 obyvateľov z 30 provincií. Ďalšie tisíce uviazli na letiskách a v prístavoch v dôsledku ochromenia leteckej a námornej dopravy.

Hagupit ohrozuje rovnaké oblasti Filipín ako supertajfún Haiyan, ktorý si vlani v novembri vyžiadal najmenej 6300 mŕtvych a 1000 nezvestných. O strechu nad hlavou vtedy prišli štyri milióny ľudí.

Témy: Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok