Rubeľ klesol na rekordné minimá

SITA TA3
1.12.2014 16:26

Ruský rubeľ v pondelok prudko oslabil, keďže cena ropy klesla pod úroveň 70 USD za barel, a výrazne zlacneli aj iné ruské aktíva.

Rubeľ klesol na rekordné minimá
ČTK

Do 10:55 GMT rubeľ oproti doláru oslabil o 3,9 % na 52,45 RUB/USD a o 3,8 % voči euru na 65,39 RUB/EUR, čiže sa dostal na nové rekordné minimá. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, klesol o 3,1 % na 944 bodov, ale predtým bol až na päťročnom minime 930 bodov.

Cena londýnskej ropy Brent sa v pondelok nachádzala na úrovni 69,6 USD za barel, čiže tesne nad päťročným minimom. Smerom nadol ju tlačilo minulotýždňové rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznižovať ťažbu. Prekvapujúci postoj OPEC znamená, že trhy čoraz viac rátajú s pravdepodobnosťou lacnej ropy počas dlhšieho obdobia, uviedli analytici. Ropa a plyn tvoria zhruba dve tretiny ruského exportu a generujú polovicu príjmov štátneho rozpočtu.

"Podporiť rubeľ v súčasnosti môže iba stabilizácia ceny ropy. Iné faktory teraz vyzerajú ako sekundárne a ich význam sa zdá malý," uviedol obchodník Globex Bank Igor Zelencov. Niektorí obchodníci však uviedli, že ruská centrálna banka pravdepodobne v pondelok začala intervenovať na devízovom trhu. Centrálna banka sa k tomu odmietla vyjadriť.

Témy: Ropa OPEC
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok