Litva poskytne ukrajinskej armáde vojenskú pomoc

SITA TA3
24.11.2014 13:48

Litva poskytne ukrajinským ozbrojeným silám vojenskú pomoc na boj proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. V pondelok to oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Po stretnutí s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaite povedal, že obe krajiny sa dohodli na dodávkach konkrétnych častí výzbroje. Porošenko nešpecifikoval, či pôjde o dodávky nebojových zariadení ako radar alebo o zbrane. "Je to skutočná pomoc," vyhlásil ukrajinský prezident.

Rusko sa opakovane vyjadrilo, že dodaním zbraní Ukrajine v boji proti separatistom na východe krajiny by západné krajiny porušili medzinárodné dohody a destabilizovali by situáciu. Moskva odmieta obvinenia, že sama poskytuje pomoc separatistom a že na východe krajiny bojujú jej vojaci. Severoatlantická aliancia a jej členovia prisľúbili Ukrajine konkrétnu pomoc zameranú na zlepšenie bezpečnosti krajiny.

Ide o pomoc v oblasti kybernetickej bezpečnosti, logistike, pri reforme obranného sektoru ale aj pri liečbe zranených v súčasnom konflikte, zatiaľ však Kyjevu neposkytli zbrane.

Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva majú s Ruskom dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja napätej situácie na východe Ukrajiny po ruskej anexii Krymu. Pobaltské krajiny, v súčasnosti členské krajiny NATO, boli 40 rokov súčasťou niekdajšieho Sovietskeho zväzu a dnes sa obávajú o svoju bezpečnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok