Obálka zaslaná Babišovi obsahovala smrteľnú dávku jedu

TA3, TASR
24.11.2014 11:46

V obálke, ktorú minulý štvrtok doručili českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi bola smrteľná dávka jedu. Potvrdili to testy, ktoré urobil český Štátny ústav jadrovej, chemickej a biologickej ochrany. Obálka s jedom bola podaná v Slovinsku.

Naopak, zásielky doručené na Pražský hrad a do televízie Prima neboli toxické. Informovali o tom dnes spravodajské servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Obálka doručená na ministerstvo financií obsahovala nebezpečný jed a to v smrteľnej dávke, uviedol hovorca štátneho ústavu Radek Pokorník.


Obálka s jedom bola podaná v Slovinsku. Podľa slov Babiša dorazila k nemu domov, ale o jede nevie. Podľa informácie hovorcu ministerstva financií Radka Ležatku má minister presmerovanú poštu z miesta bydliska na ministerstvo financií, preto zásielka prišla na ministerstvo a naplno zamestnala hasičov. Zdravie žiadneho zamestnanca úradu však nebolo ohrozené.


Obálka teda prišla na úrad a otvoril ju pracovník podateľne. Zbadal v nej podozrivý kryštalický prášok, preto privolal policajtov a hasičov, ktorí prášok odviezli na analýzu.


Babiš si zásielku vysvetľuje tým, že aktivity jeho ministerstva prekážajú mnohým ľuďom, ktorí nepodnikajú poctivo, píšu Novinky.cz.


Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že ministerstvo vnútra dalo verejným úradom inštrukcie a upozornení boli aj členovia vlády.


Polícia nechcela kauzu s obálkami komentovať, aby neohrozila vyšetrovanie a neinšpirovala ďalších ľudí k podobným činom.


Podobnú obálku s jedom v dvoch ampulkách dostalo minulý týždeň aj ministerstvo vnútra. List bol adresovaný priamo ministrovi Milanovi Chovancovi (ČSSD) a podľa jeho slov ho zaslali z jednej severskej európskej krajiny. Testy dokázali, že v liste bola látka na báze kyanidu, a to v životu nebezpečnom množstve.


Už v septembri doručili listy s bielym práškom aj na Pražský hrad, Úrad vlády a ministerstvo zahraničných vecí. Prezident Miloš Zeman vtedy uviedol, že list bol napísaný v mene Islamského štátu a autom je "obecný blázon".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok