Ceny na koruny zvyčajne ešte stále prepočítava 48 % Slovákov

TASR
23.11.2014 11:20

Vo všetkých členských krajinách eurozóny, s výnimkou Cypru a Talianska, minimálne 50 % respondentov hodnotí dopady eura na krajinu pozitívne.

Ceny na koruny zvyčajne ešte stále prepočítava 48 % Slovákov
SITA

Aj napriek tomu, že euro je na Slovensku už skoro šesť rokov, takmer polovica Slovákov zvyčajne aj naďalej prepočítava ceny na slovenské koruny. Vyplynulo to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z októbrových údajov eurobarometra. Zvyčajne prepočítava eurá na koruny 48 % respondentov, zvyčajne neprepočítava 43 % opýtaných a 7 % Slovákov uviedlo, že to závisí od situácie. Európsky priemer je pritom nižší, v rámci eurozóny zvyčajne prepočítava menu 36 % obyvateľov.

Ako ďalej informovala Poštová banka, zo štatistických dát vyplynulo, že v rámci eurozóny je ešte stále pomerne veľa skeptikov. Len o niečo viac ako polovica respondentov považuje prijatie eura za dobrú vec. Slováci sú o trochu optimistickejší. V ich prípade sa toto číslo vyšplhalo na 63 %. Vo všetkých členských krajinách eurozóny, s výnimkou Cypru a Talianska, minimálne 50 % respondentov hodnotí dopady eura na krajinu pozitívne. Najspokojnejší so zavedením eura sú Íri, až 76 % opýtaných sa vyjadrilo kladne.

Viac ako pätina opýtaných Slovákov sa cíti byť viac Európanmi, než keď platili korunami. Drvivá väčšina sa však podľa analýzy prikláňa k názoru, že tento efekt na sebe nijako nepocítili. Ani v jednom členskom štáte podiel pozitívne hodnotiacich respondentov nedosiahol 50 %. Maximálnu zmenu pociťujú obyvatelia Malty, 44 % respondentov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok