Federer a Wawrinka uspeli vo štvorhre, Švajčiari vedú 2:1

SITA
22.11.2014 20:54

Tenisoví reprezentanti Švajčiarska sú na prahu svojho premiérového triumfu v Davisovom pohári družstiev mužov. Vo finále ročníka 2014 na antuke pod strechou v Lille vedú nad domácimi Francúzmi pred nedeľňajšími dvojhrami 2:1, stačí im teda jeden bod z dvoch možností.

V sobotňajšej štvorhre poslali hostí do opätovného vedenia Roger Federer a Stan Wawrinka. V súlade s očakávaniami napokon nastúpili namiesto pôvodne nominovaných Marca Chiudinelliho a Michaela Lammera a zvíťazili nad domácim tandemom Julien Benneteau, Richard Gasquet za 130 minút 6:3, 7:5, 6:4. Premenili 3 z 11 brejkbalov, sami odvrátili všetky tri hrozby straty podania, ktorým čelili.

"Chceli sme na kurte náš najlepší možný pár a ten zjavne tvoria Roger a Stan," povedal kapitán hostí Severin Lüthi. "Stan mi prejavoval neskutočnú podporu a Severin so zvyškom štábu vykonali naozaj dobrú robotu. Teraz si oddýchnem a zregenerujem sa," skonštatoval Federer. "Ja veľmi verím mojej hre. Roger sa včera trochu trápil, pretože pre zranenie málo trénoval, ale dnes sme obaja zahrali fakt kvalitne, zvládli sme našu úlohu," uviedol Wawrinka.

Helvétom v piatok na upravenom futbalovom stánku Stade Pierre Mauroy pred rekordnou kulisou 27 432 divákov zabezpečil vstupný bod Wawrinka, zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu za 144 minút 6:1, 3:6, 6:3, 6:2. Následne vyrovnal Gael Monfils, prekonal Federera za 106 minút 6:1, 6:4, 6:3.

V nedeľu od 13.00 h sa podľa tradičného scenára týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv stretnú jednotky Tsonga a Federer a potom dvojky Monfils a Wawrinka. Kapitáni Arnaud Clément a Severin Lüthi však ešte môžu urobiť zmeny.

Niekdajší prvý muž singlového renkingu Federer minulú nedeľu pre problémy s chrbtom nenastúpil na finále koncosezónneho šampionátu ATP na tvrdom povrchu v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi a trénovať začal až v stredu večer. Tridsaťtriročný bazilejský rodák teraz má v DP zápasovú štatistiku 49:15, môže už tento týždeň zaokrúhliť a zároveň poskočiť pred Jakoba Hlaseka (49:30) na čelo internej bilancie. Federer a Wawrinka spoločne získali zlato vo štvorhre na OH 2008 v Pekingu.

Francúzi vedú vo vzájomných konfrontáciách vysoko 10:2. Pred desiatimi rokmi sa vo štvrťfinále svetovej skupiny revanšovali vo švajčiarskom Prilly za prehru z rovnakej fázy edície 2003 v Toulouse. Majú na konte deväť "šalátových mís", ale na jubilejnú desiatu čakajú už od roku 2001. Medzičasom neuspeli vo finále edícií 2002 (doma s Rusmi) a 2010 (v Srbsku). Ostatné štyri súboje Francúzov so Švajčiarmi sa skončili najtesnejším možným výsledkom, v ostatných piatich triumfoval hosťujúci tím. Francúzsko figuruje na tretej priečke v historickom poradí najúspešnejším krajín spoločne s Veľkou Britániou. Vedú USA (32 triumfov) pred Austráliou (28).

Švajčiari sú finalistami ročníka 1992. V súboji o primát vtedy družstvo vedené Marcom Rossetom a spomenutým Hlasekom nestačilo na Američanov (Andre Agassi, Pete Sampras, Jim Courier, John McEnroe). Švajčiarsko vo všetkých troch tohtoročných zápasoch zvíťazilo 3:2. Francúzsko vo všetkých troch malo výhodu domáceho prostredia, v septembrovom semifinále v parížskom grandslamovom areáli Rolanda Garrosa prekonalo dobyvateľov predchádzajúcich dvoch ročníkov Čechov 4:1. Desiaty raz sa môže stať, že víťaz Davisovho pohára odohrá všetky zápasy v predmetnej sezóne pred vlastnými fanúšikmi. 

Finále Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne:

FRANCÚZSKO - ŠVAJČIARSKO 1:2

Sobota - štvorhra:
Julien Benneteau, Richard Gasquet - Roger Federer, Stan Wawrinka 3:6, 5:7, 4:6 za 130 minút 

Piatok - dvojhry:
Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka 1:6, 6:3, 3:6, 2:6 za 144 minút 
Gael Monfils - Roger Federer 6:1, 6:4, 6:3 za 106 minút

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok