Brazílsky súd pozastavil výstavbu hydroelektrárne na prítoku Amazonky

TASR
29.9.2011 10:55

Brazílska justícia pozastavila výstavbu vodnej elektrárne Belo Monte v amazonskom pralese.

Brazílsky súd pozastavil výstavbu hydroelektrárne na prítoku Amazonky

Kontroverzne vnímaný projekt, ktorý vyvoláva nevôľu miestnych Indiánov a ochranárov, povolil Brazílsky úrad pre ochranu životného prostredia (Ibama) 1. júna tohto roka.

V zdôvodnení terajšieho verdiktu príslušného súdu sa konštatuje, že výstavba tretej najväčšej hydroelektrárne na svete s výkonom 11.000 MW by bránila domorodcom v rybolove.

Súčasne sa v ňom upozorňuje, že stavebné konzorcium Norte Energia nesmie podniknúť štrukturálne opatrenia, ktoré by ovplyvnili prirodzený tok rieky Xingu a tým mali negatívny dopad na rybolov.
Rieka Xingu, na ktorej mala elektráreň vyrásť, je prítokom Amazonky.

Brazílska vláda vníma predmetný projekt za 11 miliárd dolárov (8,1 miliardy eur) ako životne dôležitý z hľadiska zvyšujúcich sa potrieb ekonomiky krajiny.

Práce na projekte Belo Monte sa začali pred tromi desaťročiami. Napredujúcu realizáciu vízie hydroelektrárne v uvedenej oblasti však sprevádzali opakované  protesty vrátane incidentu z roku 2009, keď Indiáni kmeňa Caiapó, vyzbrojení palicami a mačetami, zaútočili na vládneho predstaviteľa.

Kritici - od speváka Stinga cez hollywoodskeho režiséra Jamesa Camerona až po environmentálnu organizáciu Greenpeace - tvrdia, že šesť kilometrov dlhá hrádza poškodí životné prostredie a prinesie negatívne dôsledky aj tisíckam ľudí, ktorí v oblasti žijú. Projekt by si mal vyžiadať presťahovanie 30.000 ľudí, čiastočné vysušenie 100 kilometrov dlhého úseku rieky Xingu a zaplavenie obrovských oblastí džungle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok