Frešo necíti hlavnú vinu za situáciu v SDKÚ

TASR
20.11.2014 20:19

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo necíti hlavnú vinu za to, že mu odchádzajú zo strany ľudia, že SDKÚ-DS prišla o poslanecký klub a v prieskumoch verejnej mienky má len okolo troch percent. Frešo chce dnes s kolegami na rokovaní prezídia hovoriť o stratégii strany pre voľby 2016. Ako si predstavuje fungovanie strany, pred zasadnutím nepovedal.

Frešo necíti hlavnú vinu za situáciu v SDKÚ

Podľa Freša sa už musí skončiť situácia, keď funkcionári hrozia odchodom. "Musia tu zostať ľudia, ktorí majú záujem o robotu medzi ľuďmi, medzi voličmi," povedal. Nízke preferencie v prieskumoch sú podľa jeho slov dôsledkom toho, že funkcionári niekoľko mesiacov hrozia odchodmi. Ako uviedol, funkcionári si budú musieť vybrať, či chcú robiť na získavaní dôvery voličov, alebo na niečom inom. "Myslím si, že keď nechcú pokračovať v tejto strane, je to ich voľba," povedal.

Viliam Novotný je rád, že predseda SDKÚ-DS "konečne zvolal prezídium". Pripomenul, že krajskí predsedovia žiadali urgentné zvolanie prezídia už začiatkom októbra. Chceli hovoriť o tom, ako ďalej so stranou po mimoriadnom kongrese, na ktorom Frešo zostal predsedom, hoci za jeho odvolanie hlasovala väčšina prítomných delegátov. "Pán predseda ho zvolal urgentne, je 20. novembra," poznamenal Novotný.

Potvrdil, že nevylučuje svoj odchod zo strany, keď nebude mať reálnu nádej, že sa strana sfunkční na centrálnej úrovni a nezačne normálne fungovať. Na otázku, či si myslí, že strana má ešte šancu, povedal možno. "Ak bude mať jasný plán, ako sfunkčníme orgány na centrálnej úrovni, možno." Novotný je zvedavý na to, s čím dnes prišiel na rokovanie Frešo. Viac povie po skončení prezídia.

Zo strany už odišli viacerí známi politici vrátane zakladateľa Mikuláša Dzurindu. S ním odišiel aj Ivan Mikloš. Pred rokom pre nespokojnosť s Frešom a jeho riadením strany odišla Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť) a Magdaléna Vášáryová. Stranu opustila aj časť mládežníckej organizácie Nová generácia. Ako posledný zatiaľ oznámil odchod Martin Fedor. Hrozia údajne aj ďalšie odchody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok