O Slovenské elektrárne má záujem aj Slovnaft

TA3
20.11.2014 08:19

Rad záujemcov o 66-percentný podiel Slovenských elektrární (SE), ktorý predáva taliansky Enel, sa rozrastá. Najnovšie svoj záujem o majoritný podiel v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny prejavila aj bratislavská rafinéria Slovnaft.

O Slovenské elektrárne má záujem aj Slovnaft
SITA

Tá predložila nezáväznú ponuku na kúpu akcií spolu so spoločnosťou MVM Group. "Predložená ponuka zodpovedá dlhodobej stratégii Slovnaftu udržať a ďalej posilňovať strategickú pozíciu na regionálnom energetickom trhu diverzifikáciou portfólia," uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Spoločnosti vidia významný potenciál v prevádzkovaní a rozvoji jadrových a vodných zdrojov Slovenských elektrární, s cieľom vyrábať elektrickú energiu bez emisií pre regionálne trhy. "Získanie podielu v Slovenských elektrárňach by posilnilo bezpečnosť dodávok elektriny aj zemného plynu v regióne strednej a východnej Európy, a tým prispelo k rozvoju jednotného energetického trhu EÚ. Úspešná ponuka na odkúpenie akcií v Slovenských elektrárňach by takisto otvorila nové možnosti exportu na regionálne trhy a umožnila v strednodobom horizonte vytvorenie nových pracovných miest," konštatoval Molnár.

O SE prejavila záujem aj česká spoločnosť ČEZ. Enelu poslala list, v ktorom vyjadrila záujem o kúpu jej 66-percentného podielu v elektrárňach. V súlade s predošlými náznakmi však český výrobca elektriny v stredu uviedol, že "vyjadril nevyhnutnosť podrobných analýz a riešenia otvorených otázok súvisiacich hlavne s výstavbou jadrovej elektrárne Mochovce". ČEZ tiež uviedol, že nie je ochotný prevziať riziká rastúcich nákladov a meškaní v rámci projektu výstavby.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je samotný Slovnaft, ktorý sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Ku koncu septembra spoločnosť prevádzkovala 214 čerpacích staníc na území Slovenska. Slovnaft v rámci skupiny MOL zabezpečoval tiež prevádzku takmer 150 čerpacích staníc na území Českej republiky pod názvami PAP OIL a Slovnaft. Slovnaft je členom medzinárodnej Skupiny MOL.

MVM Group je vertikálne integrovaná spoločnosť s viac ako 50-ročnými skúsenosťami v oblasti energetiky. Jej strategickým cieľom je zabezpečovať bezpečné dodávky energie pre región strednej a východnej Európy. Portfólio MVM pokrýva samotnú výrobu elektriny, obchod a prenos, ako aj obchod so zemným plynom a jeho skladovanie. MVM má skúsenosti z oblasti výstavby, prevádzky a rozvoja jadrových elektrární.

MVM v súčasnosti realizuje program predĺženia životnosti svojich štyroch jadrových blokov v elektrárni Paks, ktoré sú podobné jadrovým blokom prevádzkovaným Slovenskými elektrárňami. Ročný obrat MVM Group presahuje 3 miliardy eur a celkové aktíva spoločnosti dosahujú hodnotu približne 4,7 miliardy eur.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok