Fínsko bude naďalej dovážať plyn z Ruska, chce aj ďalších dodávateľov

TASR
19.11.2014 10:52

Fínska vláda považuje Rusko za dôveryhodného dodávateľa zemného plynu a nemá v pláne ukončiť spoluprácu s Moskvou. Ale bude sa cítiť pohodlnejšie, ak bude mať aj ďalších dodávateľov. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá citovala fínskeho ministra zahraničných vecí Erkkiho Tuomioju.

Fínsko bude naďalej dovážať plyn z Ruska, chce aj ďalších dodávateľov
TASR

"Fínsko nakupuje plyn od Ruska 40 rokov a nikdy nemalo problémy, ani s cenou, ani s dodávkami," povedal Tuomioja na tlačovej konferencii v Ankare. Ako dodal, Rusko je pre Fínsko momentálne jediným dodávateľom zemného plynu a Helsinki nemajú žiadny dôvod túto spoluprácu rušiť. Fínsko sa však napriek tomu bude cítiť pohodlnejšie, ak by malo k dispozícii aj ďalších dodávateľov suroviny. V tejto súvislosti minister spomenul rokovania Fínska s Estónskom o výstavbe terminálu pre skvapalnený plyn.

Predstavitelia viacerých krajín v strednej a východnej Európe niekoľkokrát uviedli, že je potrebné dodávky plynu diverzifikovať. No podľa informácií agentúry Reuters napríklad Litva bude pravdepodobne platiť za skvapalnený plyn z Nórska v budúcom roku minimálne o 10 % viac než za dovoz zemného plynu z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok