Španieli podporili uznanie palestínskej štátnosti

TA3 SITA
19.11.2014 08:41

Španielski zákonodarcovia v utorok odhlasovali nezáväzné uznesenie, ktorým vyzvali tamojšiu vládu na uznanie Palestíny ako štátu v prípade, že bude s Izraelom vyjednávať o riešení dlhoročného vzájomného konfliktu.

Symbolickú výzvu predloženú opozičnými socialistami v dolnej komore parlamentu podporili všetky politické skupiny. Namiesto pôvodného návrhu, ktorý predpokladal jednostranné uznanie palestínskeho štátu, však vládna Ľudová strana presadila miernejšiu formuláciu vzhľadom na terajšie "obdobie silnej bolesti" pre Izrael. Narážala pritom na utorňajší útok dvojice Palestínčanov v jednej z jeruzalemských synagóg, kde zabili štyroch modliacich sa židov.

Madrid symbolickým krokom nasleduje príklady Británie, Írska či Švédska, kde podobné návrhy odhlasovali v októbri. Deklarovaným cieľom je podporiť zmierenie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, židovský štát však na iniciatívy tohto druhu reaguje pobúrene.

Palestínsky štát 30. októbra oficiálne uznalo ako prvé spomedzi západoeurópskych krajín Švédsko. Tesne pred tým britský parlament symbolicky uznal Palestínu za samostatný štát, čo je však v rozpore s oficiálnou politikou Spojeného kráľovstva. Nezávislú Palestínu dnes uznávajú desiatky štátov sveta - väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ zvrchovanosť Palestíny v minulosti uznali aj Slovensko, Poľsko či Maďarsko, no urobili tak ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok