Masaker v jeruzalemskej synagóge: Útočníkov so sekerami napokon zastrelili

TASR TA3
18.11.2014 10:17

Šesť mŕtvych a niekoľko zranených si vyžiadal dnešný útok dvoch Palestínčanov v jeruzalemskej synagóge, informovala miestna polícia. Dvojica bola ozbrojená strelnými zbraňami, sekerami a nožmi. Polícia ich napokon zastrelila.

Netanjahu: Budeme tvrdo reagovať

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval "tvrdú reakciu" Izraela na dnešný útok na ultraortodoxnú synagógu a rabínsku školu v Jeruzaleme.

Útok dvojice mužov, ktorí vyzbrojení sekerami, nožmi a strelnými zbraňami prenikli do synagógy na predmestí Har Nof, si vyžiadal celkovo 6 obetí na životoch (štyria židovskí veriaci a dvaja útočníci) a niekoľko zranených, pričom stav väčšiny z nich lekári označili za kritický.

Útočníkov zastrelili príslušníci privolaných bezpečnostných zložiek. Podľa predbežného vyšetrovania páchatelia útoku prišli z východného Jeruzalema, informovala hovorkyňa polície Luba Samriová. Agentúra AP s odvolaním sa na palestínske zdroje informovala, že páchateľmi útoku boli bratranci - Ghasan abú Džamal a Udaj abú Džamal. Obaja žili vo štvrti Džabal al-Mukabar vo východnom Jeruzaleme.

Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld uviedol, že polícia útok na synagógu a ješivu považuje za teroristický.
Netanjahu útok označil za "krutú vraždu židov, ktorí sa prišli modliť a zabili ich opovrhnutiahodní vrahovia".
Útok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý ho označil za akt teroru, aký "nemá miesto v ľudskom správaní" a apeloval na palestínske vedenie, aby útok odsúdili a prestali s podnecovaním násilností.
Vinu za tento stav dnes Netanjahu pripísal militantnému hnutiu Hamas a palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a upozornil, že medzinárodné spoločenstvo tento fakt ignoruje.

Hamas: Útok bol hrdinský čin

Islamistické hnutie Hamas dnes vo svojej reakcii privítalo útok na synagógu a ješivu a označilo ho za hrdinský čin.
Jeden z vodcov Hamasu Mušír al-Masri útok označil za "prirodzenú reakciu" na smrť palestínskeho vodiča, ktorého našli v noci na nedeľu obeseného v autobuse na konečnej jeho linky. Príbuzní Jusúfa ar-Ramúniho sú presvedčení o cudzom zavinení smrti, ale pitva potvrdila podozrenie polície, že šlo o samovraždu,

Hamas uviedol, že útok je súčasne aj odpoveďou na pokračujúce zločiny Izraela v mešite al-Aksá. Hnutie vyzvalo pokračovať v "aktoch pomsty".

Minister zahraničných vecí Hamasu Mahmúd Zahar vo svojom mikroblogu na sieti Twitter označil útočníkov za "blahoslavených".

Útoky osamelých vlkov

Izraelský spravodajský server Ynetnews napísal, že obyvatelia Jeruzalema sú znepokojení útokmi "osamelých vlkov" na chodcov v uliciach mesta. Najnovší útok na synagógu však Jeruzalemčanom pripomína poslednú intifádu.
Podľa Ynetnews sa pritom zdalo, že napätie vo vzťahoch medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi kvôli konfrontáciám na jeruzalemskej Chrámovej hore sa zmiernilo po nedávnom stretnutí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym a jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Izrael i Palestínčania avizovali, že chcú prijať opatrenia, ktoré by viedli k zníženiu napätia, čo by mohlo veľmi ľahko prerásť do eskalácie konfliktu. Netanjahu minulý týždeň oznámil, že Izrael nemá v úmysle meniť status quo na Chrámovej hore, teda zrušiť opatrenia, ktoré bránia veriacim židom modliť sa na mieste označovanom za Chrámovú horu. Moslimovia túto časť jeruzalemského Starého mesta volajú Vznešená svätyňa.

Izraelské médiá pripomínajú, že dnešný útok nebol prvým útokom na ješivu v Jeruzaleme. V marci roku 2008 sa totiž do seminára Mercaz Harav v jeruzalemskom Starom meste infiltroval palestínsky terorista, ktorý začal strieľať v študovni, pričom zabil ôsmich a zranil šiestich ľudí.

V Jeruzaleme a okolí vládne už niekoľko týždňov napätie, ktorého príčinou je spor o prístup na posvätné miesta v jeruzalemskom Starom meste, dôležité pre židov i moslimov. Korene súčasnej vlny násilia pozorovatelia vidia v incidente z júla tohto roku, keď židovskí útočníci zaživa upálili palestínskeho mladíka, čo vyvolalo odvetu v podobe únosu a vraždy troch mladých židov a prispelo k rozpútaniu ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy.

Posledné izraelsko-palestínske násilnosti si vyžiadali už životy piatich Izraelčanov a jedného cudzinca, ktorí zahynuli pri útokoch Palestínčanov. Na palestínskej strane je viac ako desať obetí najnovšej vlny nepokojov. V súvislosti s týmto vývojom sa objavili aj špekulácie, že sa schyľuje k tretej palestínskej intifáde.
Netanjahu dá zbúrať domy útočníkov

Ľudia, ktorí zabili štyroch veriacich v jeruzalemskej synagóge, "prišli s veľkou nenávisťou a... podnecovaním nenávisti voči židovskému ľudu a štátu". Povedal to dnes na tlačovej konferencii izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na dnešný útok dvojice ozbrojených Palestínčanov v jeruzalemskej synagóge, napísal web stanice CNN.

Netanjahu obvinil palestínske úrady a ďalších zo šírenia "urážok na cti voči izraelskému štátu" a iného poburovania, ktoré podľa jeho slov viedli k dnešnému vraždeniu a ďalším nedávnym úmrtiam. Premiér v prejave reagujúcom na atentát, pri ktorom zomreli štyria židia s dvojakým občianstvom, útočníkov označil za "ľudské zvieratá". Premiéra tiež podľa jeho slov šokovali slzy "šťastia a radosti" Palestínčanov nad správou o zabíjaní, citovala Netanjahua agentúra DPA.

Netanjahu nariadil demoláciu domov útočníkov. Dvoch ozbrojených Palestínčanov, ktorí dnes zaútočili na veriacich v synagóge, polícia okamžite po zásahu zastrelila. Premiér dodal, že Izrael je uprostred vojny s terorizmom, ale "vždy sme ho porazili".

Útočníkmi mali byť bratranci

Har-Nof-terrorists-e1416300195695.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok