V Bosne sa ujalo funkcie nové trojčlenné predsedníctvo krajiny

TASR
17.11.2014 21:03

Novozvolení členovia trojčlenného predsedníctva Bosny a Hercegoviny, ktoré agentúra Reuters nazvala prezidentský triumvirát - sa dnes ujali funkcie so sľubom, že ukončia dlhoročnú patovú situáciu v krajine a oživia reformy, ktoré priblížia krajinu k členstvu v Európskej únii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

V Bosne sa ujalo funkcie nové trojčlenné predsedníctvo krajiny
SITA/AP

očas dnešnej slávnostnej inaugurácie zástupcovia troch etnických skupín v Bosne - Bosniakov, Chorvátov a Srbov - prisľúbili viac "dohôd a spolupráce" v záujme ukončenia politických hádok, ktoré vyústili v ekonomickú stagnáciu, nezamestnanosť a odchod "mozgov" do cudziny.

Bosna uviazla na ceste k želanému členstvu v EÚ pred siedmimi rokmi, pretože sa jej vedenie nedokázalo dohodnúť na tom, ako zmeniť ústavu, aby poskytovala rovnaké práva menšinám a ako posilniť ústredné inštitúcie, aby krajina lepšie fungovala.

Trojčlenné predsedníctvo krajiny je prvá inštitúcia, ktorá sa sformovala po minulomesačných všeobecných voľbách.
"V najbližších štyroch rokoch očakávam, že predsedníctvo bude silným motorom, ktorý bude posúvať krajinu na ceste reforiem smerom k dosiahnutiu nášho najvýznamnejšieho cieľa - stať sa plnoprávnym členom únie slobodných a demokratických európskych krajín," povedal bosniansky člen novozvoleného predsedníctva, Bakir Izetbegovič (SDA), ktorý ako jediný z minulého predsedníctva obhájil funkciu.

Jeho chorvátsky kolega Dragan Čovič (HDZ) povedal, že "bez ohľadu na to, ako rozdielne sú naše názory na Bosnu a jej budúcnosť, môžeme dosiahnuť spoločných riešení v zahraničnej i domácej politike iba prostredníctvom vzájomnej dôvery".

Nový srbský zástupca v predsedníctve, Mladen Ivanič (PDP) uviedol, že "ľudia v Bosne a Hercegovine sú vyčerpaní a unavení z hádok a konfrontácií, uväznení v krutom kruhu ekonomickej krízy a obrovskej nezamestnanosti. Sú depresívni z nedostatku nápadov, ako by sa táto situácia mohla zmeniť... A toto sa musí zmeniť," zdôraznil a dodal, že je v záujmu všetkých v Bosne, aby dobre spolupracovali ako s USA, tak s Ruskom.

Agentúra AP pripomenula, že to môže byť ťažké, pretože USA a EÚ sa to, aby sa Bosna vydala na cestu k členstvu v EÚ a NATO, zatiaľ čo Rusko, ktoré má blízko k bosnianskym Srbom, je proti členstvu krajiny v NATO a v ostatnom čase je zdržanlivé aj v otázke jej budúcnosti v EÚ.

Bosniaci chcú silnejšiu, viac centralizovanú Bosnu, zatiaľ čo HDZ viedla kampaň za vytvorenie tretej, separátnej chorvátskej časti krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok