Úrady vyšetrujú Airbus pre korupciu pri štátnej zákazke v Rumunsku

TASR
16.11.2014 20:35

Konzorcium okolo vojenského a leteckého koncernu EADS, v súčasnosti Airbus Group, získalo v roku 2004 kontrakt na zabezpečenie 3100 km dlhej rumunskej štátnej hranice v hodnote 1 miliardy eur. Pri jeho prideľovaní však mohla byť v hre korupcia. Informoval o tom denník Die Welt.

Úrady vyšetrujú Airbus pre korupciu pri štátnej zákazke v Rumunsku

Mníchovská prokuratúra potvrdila, že spustila vyšetrovanie pre podozrenie z korupcie, no podrobnosti neuviedla. Podľa jej informácií vyšetrujú konkrétne osoby, nie samotnú firmu. Z dokumentov Airbusu zas vyplýva, že rumunské úrady začali vo veci konať už v októbri.

Dohodnutie kontraktu bolo jedným z vrcholov návštevy vtedajšieho kancelára Gerharda Schrödera v Rumunsku. Už krátko po podpísaní zmluvy medzi EADS a zástupcami vtedajšej vlády premiéra Adriana Nastaseho sa však začalo hovoriť o podplácaní, pretože nedošlo k vypísaniu oficiálneho tendra. Pre koncern bol kontrakt výnimočne lukratívny, nakoľko jeho súčasťou bolo zásobenie pohraničnej kontroly vrtuľníkmi, vozidlami a ďalším vybavením. Na projekte sa mali zúčastniť aj Fujitsu, Siemens a viaceré rumunské firmy.

V rumunských médiách sa spomínajú konkrétnejšie údaje. Úplatky mali dosiahnuť dvojciferné miliónové sumy a okrem Schrödera sa vyšetrovatelia zameriavajú aj na bývalého spoluprezidenta EADS Reinera Hertricha a manažérov Boda Hombacha, Iona Tiriaca a Klausa Mangolda, ktorí mali záujem o zrealizovanie kontraktu.

Rumunský projekt nie je jediným prípadom podozrenia z korupcie voči spoločnosti Airbus Defence a Space. Mníchovská prokuratúra ju od marca 2012 vyšetruje aj v súvislosti s predajom stíhačiek Eurofighter rakúskej armáde v roku 2003.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok