Porošenko ocenil pomoc Slovenska

TA3 SITA
16.11.2014 13:45

Ukrajina nebojuje iba za Ukrajinu, ale za Európsku úniu, jej hodnoty a bezpečnosť. Takto sa vyjadril ukrajinský prezident Petro Porošenko počas stretnutia so slovenským partnerom Andrejom Kiskom. Štátnici hovorili o situácii na východe Ukrajiny, plynovej otázke, ale aj o snahách Kyjeva o integráciu s Európskou úniou. Stretnutie sprevádzala demonštrácia niekoľkých desiatok aktivistov.

PREZIDENT: Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko, vyhlásil Kiska

Osud Ukrajiny je dôležitý aj pre Slovensko. Vyhlásil to dnes v Bratislave na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom prezident SR Andrej Kiska. Slovensko podľa neho trvá na tom, aby bolo rešpektovaná teritoriálna integrita a suverenita Ukrajiny.

"Občania Ukrajiny v prezidentských aj parlamentných voľbách dali jasne najavo, že chcú ísť do demokratickej a slobodnej Európy," povedal Kiska. Európska únia musí byť podľa neho s Ukrajinou solidárna a smerom k Rusku hovoriť jednotným hlasom. "Pokiaľ zlyháva dialóg, nastupujú sankcie," povedal s tým, že sankcie sa zatiaľ ukazujú ako účinné. Kiska zároveň deklaroval ochotu Slovenska pomôcť Ukrajine s bolestivými reformami, ktoré krajinu čakajú.

Podľa Porošenka Ukrajina v súčasnosti bojuje za to, čo si ľudia na Slovensku zvolili pred 25 rokmi. "Na Ukrajine nebojujeme len za Ukrajinu, ale za Európu a jej hodnoty," vyhlásil. Pre mierové riešenie situácie na východe krajiny je podľa neho kľúčové dodržiavať dohody z Minsku. Ak si obyvatelia Donbasu zvolia svojich predstaviteľov v slobodných voľbách, vláda s nimi podľa Porošenka začne spolupracovať. "Kým tam sú zbrane, situácia je komplikovaná," povedal. Porošenko zároveň poďakoval Slovensku za kroky, ktoré Ukrajine pomáhajú, vrátane reverzného toku plynu. "Je dôležité, že cítim Vašu podporu," dodal.

Prezident Ukrajiny Petro Porošenko v sobotu pricestoval na Slovensko. Zúčastní sa tu na oslavách 25. výročia 17. novembra 1989 spolu s prezidentmi členských štátov V4 a Nemecka.

Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku a prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka po ich spoločnom rokovaní

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok