Fico sa v Bratislave stretol s Porošenkom: Ukrajina oceňuje reverzný tok plynu

TA3 TASR
15.11.2014 20:12

Ukrajinská strana veľmi oceňuje rozhodnutie Slovenska zabezpečiť reverzný tok plynu. Uviedol to premiér Robert Fico v Bratislave na úrade vlády po stretnutí s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom.

Fico sa v Bratislave stretol s Porošenkom: Ukrajina oceňuje reverzný tok plynu
SITA

Na Ukrajine sa, podľa predsedu vlády, v otázke dodávok plynu už prijali vážne rozhodnutia. "Bola splatená časť dlhu voči Gazpromu, bola urobená dohoda o cene plynu na nejaké obdobie a aj do budúcnosti. V tomto okamihu nie sú nejaké znaky toho, že by malo dôjsť k ohrozeniu dodávok, ale sme pripravení aj na vypnutie plynu na nejaké obdobie, napriek tomu, že by nás to stálo nejaké peniaze," spresnil.


"Máme naplnené zásobníky, vieme dostať na Slovensko plyn zo Západu cez reverzný tok. Máme dnes už aj severo-južné slovensko-maďarské prepojenie," podotkol predseda vlády. Prerušenie dodávok plynu by podľa neho bola však 'veľká škoda', pretože by sa opäť zvýšilo napätie v regióne.

"Hodnotili sme taktiež celkovú bezpečnostnú situáciu, predovšetkým vo východnej časti Ukrajiny. Ubezpečil som pána prezidenta, že sme rovnako pripravení ako krajina poskytnúť Ukrajine všetky skúsenosti, ktoré máme z integračného procesu pri vstupe do EÚ, kedy sme urobili aj chyby, aj sa urobili dobré veci. Každý kto je múdry sa poučí z chýb iných - v tomto duchu chceme spolupracovať," priblížil Fico.

"Najaktuálnejšia vec teraz, na ktorú všetci čakáme, je to, ako na Ukrajine dopadnú koaličné rokovania a kedy bude zostavená vláda, aby sme mohli okamžite začať s touto novou ukrajinskou vládou komunikovať," poznamenal.

"Ponúkol som pánovi prezidentovi, že krátko potom, ako vznikne nová vláda na Ukrajine, by som bol veľmi rád, keby podobne ako to bolo v prípade Maďarska alebo Českej republiky, sme mohli urobiť na hraniciach spoločné zasadnutie kabinetov, ukrajinského a slovenského, pretože na to, že sme susedia, nie sú naše vzťahy také intenzívne. Bude treba naštartovať tieto veci práve rokovaním príslušných ministrov, ako aj celej vlády," dodal slovenský premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok