Nemecko bude mať takmer po polstoročí znovu vyrovnaný rozpočet

TASR
15.11.2014 16:36

Poslanci nemeckého spolkového parlamentu, rozpočtoví experti vládnej koalície a časti opozície sa dohodli na návrhu rozpočtu spolkovej vlády na nasledujúci rok. Portál Wall Street Journal Deutschland informuje, že po prvý raz od roku 1969 sa jeho výdavky vyššie ako príjmy nebudú financovať zvyšovaním štátneho dlhu.

Nemecko bude mať takmer po polstoročí znovu vyrovnaný rozpočet
SITA

Spolkový rozpočet má v roku 2015 dosiahnuť na strane výdavkov 299,1 miliardy eur.

Hovorca unionistických strán Norbert Barthle po nočnom rokovaní členov rozpočtového výboru spolkového parlamentu v piatok (14.11.) povedal, že "koalícia napísala dnes novú stránku rozpočtových dejín. Čierna nula je na svete. Spolková vláda by už dlho nemala vytvárať nové dlhy." V tomto roku sa predpokladal vzostup štátneho dlhu maximálne o 6,5 miliardy eur, ale realita bude nakoniec lepšia. Barthle pateticky dodal: "Rast dlhového kopca sa zastavil".

Nemecko (západné) malo naposledy vyrovnaný rozpočet v roku 1969. Vtedy ho dosiahol ako spolkový minister financií bonnskej vlády kontroverzný bavorský predák Franz Josef Strauss.

Opozícia však naprogramovaný úspech spolkového ministra Wolfganga Schäubleho kritizuje. "Tento rozpočet nie je vyrovnaný," vyhlásil rozpočtový expert Zelených Sven-Christian Kindler. "Wolfgang Schäuble dokáže svoje dlhy len lepšie skryť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok