Rusko a Ukrajina sa dohodli na harmonograme vytvorenia nárazníkovej zóny

TASR
15.11.2014 07:19

Ukrajinskí a ruskí zástupcovia v Spoločnom centre na kontrolu a koordináciu režimu prímeria na východnej Ukrajine sa dohodli na návrhu harmonogramu odsunu vojsk z oblasti konfliktu na východe Ukrajiny a tým aj na vytvorení nárazníkovej zóny.

Rusko a Ukrajina sa dohodli na harmonograme vytvorenia nárazníkovej zóny
SITA/AP

Uvádza sa to v dnešnej správe pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), o ktorej informovala agentúra DPA i ruské a ukrajinské zdroje.

Podľa dokumentu sa predpokladá, že celá operácia bude mať tri fázy: ako prvé by malo byť vyhlásené dvojdňové prímerie, po ktorom by mal nasledovať odsun ťažkej techniky v priebehu piatich dní. Poslednou fázou by malo byť oddelenie bojových jednotiek pozdĺž styčnej línie v súlade s memorandom podpísaným v bieloruskom Minsku. Táto fáza by sa mala zavŕšiť do 21 dní.

V správe OBSE sa neuvádza, aké kroky sú ešte potrebné, aby sa návrh stal akčným plánom. OBSE však v dokumente informuje, že koordinačné centrum začalo diskusiu s proruskými separatistami zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok