Rusko chce vytvoriť vlastnú Wikipédiu

TASR
14.11.2014 20:06

Rusko plánuje vytvoriť vlastnú "Wikipédiu" s cieľom zaistiť, že jeho občania budú mať prístup k "podrobnejším a spoľahlivejším" informáciám o svojej krajine, oznámila dnes ruská prezidentská knižnica.

Rusko chce vytvoriť vlastnú Wikipédiu
wiki

Moskva tento rok s odvolaním sa na západné hrozby posilnila kontrolu internetu, čo kritici označujú za opatrenia na cenzúru celosvetovej počítačovej siete, a predstavila ďalší prokremeľský internetový obsah podobný obsahu dôkladne kontrolovaných štátnych médií, uviedla agentúra Reuters.

Wikipédia, internetová encyklopédia zostavovaná používateľmi z celého sveta, má stránky venované takmer každému regiónu alebo väčšiemu mestu v 11 časových pásmach Ruska, avšak podľa knižnice Kremľa to nestačí.

"Analýza tohto zdroja ukázala, že nie je schopný poskytnúť informácie o regióne a živote v krajine podrobne ani dostatočne," citovala vyhlásenie prezidentskej knižnice štátna tlačová agentúra RIA Novosti.

"Vytvorenie alternatívnej Wikipédie sa začalo," dodáva vyhlásenie, podľa ktorého na tento proces už odovzdali 50.000 kníh a archívnych dokumentov z 27 knižníc z celého Ruska. Nie je jasné, či by mohol projekt nejako ovplyvniť prístup Rusov k existujúcej Wikipédii, dodáva Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok