Rusko sa pripravuje na drastický prepad cien ropy

TASR
14.11.2014 18:36

Rusko sa v súčasnosti pripravuje na drastický prepad cien ropy, ktorý je podľa prezidenta Vladimira Putina jedným z možných scenárov. Ruské devízové a finančné rezervy sú však dostatočne veľké, aby tento vývoj pokryli. S odvolaním sa na agentúru Itar-Tass o tom informoval denník Handelsblatt.

Rusko sa pripravuje na drastický prepad cien ropy
SITA

Ceny ropy v priebehu tohto roka klesli o 30 % a blížia sa k najdlhšej série strát od konca 80. rokov. Tento vývoj vyvoláva tlak na všetky krajiny, ktoré sú závislé od vývozu ropy, najmä však na Rusko. Ropa WTI sa kótuje tesne nad úrovňou 75 dolárov (60,31 eura) za barel, ropa Brent klesla pod 80 dolárov za barel.

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) očakáva zlacňovanie ropy aj v budúcom roku. Ropný trh sa nachádza v novej ére, ktorej dominuje oslabenie čínskeho hospodárstva a rozmach ťažby bridlicovej ropy v USA. Tá dosahuje najvyššiu úroveň za viac než 30 rokov. Skoré obnovenie predchádzajúcich vysokých cien je preto podľa nej nepravdepodobné.

Oči obchodníkov sa teraz upierajú k nadchádzajúcemu zasadnutiu členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré je naplánované na 27. november. Odborníci hovoria o najdôležitejšom stretnutí za 30 rokov. "Trhy majú strach," hovorí analytik Jonathan Barratt z austrálskej spoločnosti Ayers Alliance Securities. "Všetko sa bude orientovať podľa toho, čo si myslí OPEC. Ceny začnú stúpať až vtedy, keď sa priblíži termín stretnutia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok