Komunálne voľby ONLINE: Primátorom Bratislavy nebude Milan Ftáčnik

TA3 SITA TASR
16.11.2014 01:22

Brány väčšiny volebných miestností na Slovensku sa o ôsmej večer zatvorili. Ľudia si v komunálnych voľbách mohli zvoliť primátorov či starostov svojich miest a obcí a poslancov do zastupiteľstiev.

Komunálne voľby ONLINE: Primátorom Bratislavy nebude Milan Ftáčnik
SITA/AP

Pozrite si oficiálne výsledky krajských a okresných miest

5:03 Košičania spoznali mená aj posledných starostov. Martin Balčík (KDH, Sieť) bude na čele mestskej časti Kavečany. Nezávislá kandidátka Lenka Kovačevičová sa stala starostkou Nad jazerom. Šaca bude v znamení Daniela Petríka (SDKÚ), v Ťahanovciach vyhral Ján Nigut (KDH, Most - HÍD, SIEŤ, Smer, SMK, NOVA) a starostom časti Sever bude znovu Marián Gaj (nezávislý)

5:00 Starostom bratislavského Lamača sa opäť stal Peter Šramko (KDH, SaS, SDKÚ, NOVA, OĽaNO, OKS, Sieť).

4:58 Primátorom Trebišova sa stal Marek Čižmár, ktorý kandidoval ako nezávislý.

4:40 Primátor Žiliny Igor Choma (Smer) porazil Martina Barčíka (OKS) o vyše 3000 hlasov. Na treťom mieste skončil bývalý dlhoročný primátor Žiliny Ján Slota (nezávislý).

4:39 Starostom bratislavskej Devínskej Novej Vsi bude opäť Milan Jambor (Sieť, SDKÚ, SaS, Most - HÍD). Vo Vrakuni uspel Martin Kuruc (nezávislý).

4:37 László Stubendek, ktorý kandidoval ako nezávislý, sa stal primátorom Komárna.

4:07 Kandidát Smeru Ján Volný sa po tretíkrát stal primátorom Spišskej Novej Vsi. Na voľbách sa v Spišskej Novej Vsi zúčastnilo 38,32 percenta voličov.

3:49 Okrem Púchova sa primátori okresných miest na strednom Považí nemenia. Svoj post neobhájil iba púchovský primátor Marián Michalec, ktorého porazil verejnosti málo známy nezávislý kandidát Rastislav Henek.

3:47 Starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto sa stal Radoslav Števčík (nezávislý).

3:46 Primátorkou Prievidze sa opätovne stala Katarína Macháčková, ktorá kandidovala za Sieť.

3:45 Karol Janas (Smer, KDH a SDKÚ) sa stal primátorom Považskej Bystrice.

3:44 Košičania taktiež spoznávajú mená nových starostov. Vyšné Opátske povedie Viktor Mikluš (nezávislý), Západ Ján Jakubov (Smer), na starostovské kreslo v Starom Meste sadne Ľubomír Grega (nezávislý), v Poľove zvolili Ladislava Bradu (nezávislý), na Pereši Jozefa Karabina (nezávislý), Marcel Šaňa (SRK) zvíťazil na Luníku IX, kde volebná účasť nedosiahla ani 18 %, Lorinčík ovládol Damián Exner (nezávislý), Krásnu Marek Kažimír (nezávislý), Košickú Novú Ves Milan Lesňák (nezávislý) a mestskú časť Barca povedie František Krištof (KDH).

3:07 Ďalšie bratislavské mestské časti spoznali svojich starostov. Raču povedie Peter Pilinský (Sieť, KDH, Most - HÍD, NOVA, SZ), Čunovo Gabriela Ferenčáková (Most - HÍD, Sieť, SDKÚ, SZ, SaS, OKS, KDH), Jarovce Pavel Škodler (nezávislý) a Rusovce Dušan Antoš (nezávislý).

2:34 Primátorom Liptovského Mikuláša bude po štvorročnej pauze Ján Blcháč (Smer, SNS, SDS, SZ). Staronový primátor získal 5167 hlasov.

2:27 Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Z) obhájil post starostu Ružinova.

2:15 Vladimír Bajan obhájil post starostu bratislavskej Petržalky.

2:12 Popradčania si na najbližšie štyri roky za primátora mesta zvolili Jozefa Švagerka. O priazeň voličov sa uchádzal so širokou podporou KDH, OĽaNO, SDKÚ, SaS a SNS.

2:10 Nezávislý kandidát Rudolf Kusý získal post starostu bratislavkého Nového Mesta.

2:07 Trenčín bude aj najbližšie štyri roky viesť doterajší primátor Richard Rybníček. O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.

2:06 Starostom bratislavskej Dúbravky bude Martin Zaťovič (Sieť, SDKÚ, KDH, Most - HÍD, NOVA, OKS, SaS, SZ).

1:20 Známe sú mená starostov ďalších bratislavských mestských častí. Devín povedie Ľubica Kolková (Sieť, Most - HÍD, SDKÚ, SaS, KDH).

Nezávislý kandidát Ján Mrva obhájil post vo Vajnoroch a Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ, SaS, Most - HÍD, SMK, KDH, NOVA, Smer) vyhrala v Podunajských Biskupiciach.

1:10 Voliči v Humennom zverili primátorské kreslo Jane Vaľovej (SMER, SZ, SNS, Náš Kraj, SMS).

1:06 Primátorom Martina sa opätovne stal Andrej Hrnčiar, ktorý kandidoval za Sieť.

00:50 Riaditeľ banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko (nezávislý) sa stal primátorom Banskej Bystrice.

00:45 Novým primátorom Malaciek sa stal občiansky kandidát Juraj Říha. Říha nahradí Jozefa Ondrejku, ktorý už v máji avizoval, že opätovne kandidovať nemieni.

0:40 Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

Z porážky vyjadril Bauer sklamanie. Za dobrú správu považuje, že sa podarilo v Košiciach dohodnúť na širokej stredopravej koalícii, čo môže byť príklad aj pre iné voľby a mestá. Vzdanie sa nominantky strán Sieť a Most-Híd Aleny Bašistovej v jeho prospech však podľa neho prišlo neskoro.

"Vyzerá to, že bude aj viacero neplatných hlasov kvôli tomu. Napriek tomu, že sa na konci podarilo spojiť všetky pravicové strany, už nebol dostatok času na distribúciu tejto informácie voličom. Na druhej strane pán Raši mal masívnu kampaň, samozrejme, aj to zaberá na voličov,"
vysvetľuje si príčiny prehry.

0:35 Milan Ftáčnik priznal porážku, novým primátorom hlavného mesta sa zrejme stal nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal.

Úradujúci bratislavský primátor priznal svoju porážku. Podľa neoficiálnych výsledkov po spočítaní asi troch štvrtín hlasov sa podľa neho stane novým primátorom hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS). "V sčítaniach je na prvom mieste. Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi," vyhlásil Ftáčnik.

Úradujúci primátor, ktorý bol vo svojej funkcii len jedno volebné obdobie, skončil podľa svojich slov ako druhý. Ftáčnik sa zároveň poďakoval všetkým, ktorí mu dali hlasy a držali mu palce. Nesrovnalovi je podľa svojich slov pripravený odovzdať funkciu v zákonom stanovenom termíne, predbežný dátum zasadnutia zastupiteľstva odhaduje na 11. decembra.

0:25 Podľa neoficiálnych informácií sa prekvapenie rysuje aj v bratislavskom Starom meste. Post starostky by mohla opustiť Táňa Rosová. Nahradiť ju môže Gábor Grendel.

00:20 V Ružomberku sa volebná účasť vyšplhala na 47,15 % a víťazom sa stal nezávislý kandidát Igor Čombor.

00:12 Bratislava pozná prvého starostu. Záhorskú Bystricu povedie opäť Jozef Krúpa (SDKÚ, KDH, SIEŤ, NOVA, SaS, Most - HÍD).

00:10 Ďalšie mestské časti Košíc poznajú svojich starostov, pričom všetci sú nezávislí kandidáti. Košice - Juh ovládol Jaroslav Hlinka, Myslava patrí Ivete Šimkovej, starostom Sídliska KVP bude Alfonz Halenár a Šebastovce bude riadiť Monika Puzderová.

23:55 Neoficiálne výsledky z Bratislavy: Po sčítaní približne polovice okrskov je na čele Ivo Nesrovnal pred Milanom Ftáčnikom a Milanom Kňažkom.

23:50 Prievidzu opäť povedie Katarína Macháčková (Sieť).

23:45 Primátorom Stropkova sa stal nezávislý kandidát Ondrej Brendza.

23:32 Zoltán Hájos (SMK) sa stal primátorom Dunajskej Stredy.

23:30 Zrodilo sa druhé veľké prekvapenie volieb, v Trnave pri nízkej účasti 33,29% zvíťazil aktivista Peter Bročka.

23.24 V obci Terchová obhájil post starostu Milan Laurenčík (SaS).

23:15 Igor Choma zo Smeru sa vyhlásil za víťaza primátorských volieb v Žiline.

23:08 Jozef Dvonč údajne obhájil primátorský post v Nitre.

23:06 Primátorkou Lučenca sa stala nezávislá kandidátka Alexandra Pivková. Jozef Božik (nezávislý) obsadil primátorské kreslo v Partizánskom.

23:03 V Trnave sa črtá ďalšie veľké prekvapenie volieb. Náskok si drží Peter Bročka. Nezávislý kandidát odvolil v doobedných hodinách. Na radnicu prišiel na bicykli, ktorý k bradatému aktivistovi neodmysliteľne patrí.

23:00 Žiar aj Svidník poznajú svojich primátorov

Primátorom Žiaru nad Hronom sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Peter Antal, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Žiari zúčastnilo 31,33 percenta voličov. Primátorom Svidníka sa stal nezávislý kandidát Ján Holodňák. Na voľbách sa v Svidníku zúčastnilo 48,32 percenta voličov.

22:55 Svojho starostu v Košiciach pozná ďalšia mestská časť - Sídlisko Ťahanovce. Najbližšie štyri roky ho bude viesť Cyril Betuš (nezávislý). Účasť v tomto volebnom obvode dosiahla 27,49 percenta.

22:50 Zrátaných je momentálne približne 40 percent zápisníc, volebná účasť je zatiaľ slušných 54 percent.

22:42 V Šamoríne komunálne voľby nezaujali, účasť bola len 25,87%. Víťazom sa stal terajší primátor Gabriel Bárdos (SMK).

22:30 Primátorom Hlohovca by sa mal podľa aktualne.sk stať prezident Inštitútu pre verejné otázky Miroslav Kollár.

22:20 Primátorom Nového Mesta nad Váhom sa stal Jozef Trstenský

Primátorom Nového Mesta nad Váhom sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Jozef Trstenský, ktorý kandidoval za Smer-SD. Na voľbách sa v Novom Meste nad Váhom zúčastnilo 36,67 percenta voličov.

22:20 Polícia sa doteraz zaoberala 88 podnetmi, z ktorých 51 smerovalo na podozrenie z kupovania hlasov. V šiestich prípadoch polícia prijala trestné oznámenie.

22:15 Viac ako pätina obcí už má spočítané voličské hlasy. Volebná účasť dosahuje 55,73 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta. Štatistický úrad zatiaľ zaevidoval zápisnice z 587 obcí z celkového počtu 2923.

22:11 V Trnave priebežne vedie nezávislý aktivista Peter Bročka. Informoval o tom portál trnava-live.sk.

22:05 Prvé veľké prekvapenie týchto volieb: Primátor Prešova Pavel Hagyari uznal porážku, v kresle ho zrejme vystrieda Andrea Turčanová.

22:02 Košice poznajú meno prvej starostky. Adriana Balogová (nezávislá) povedie mestskú časť Džungľa.

22:00 Pre veľký záujem padla stránka štatistického úradu. K údajom sa nevedeli dostať ani médiá.

21:50 V Bratislave sú traja favoriti

V bratislavskej Inchebe už čaká spolu so svojim tímom a priateľmi na výsledky komunálnych volieb súčasný primátor a kandidát na primátora hlavného mesta Milan Ftáčnik. Očakáva tesný súboj až do konca, no vraví, že zatiaľ je pokojný a drží sa pri zemi. "Nemám žiadne veľké očakávania. Verím, že to dobre dopadne," povedal novinárom.

Ivo Nesrovnal začal svoj volebný večer v kruhu najbližšej rodiny a priateľov v jednom z bratislavských hotelov. Na tlačovej konferencii, ktorú zvolal o 20.30 h, povedal, že jeho pocity po voľbách sú dobré. Účasť vo voľbách považuje za priaznivú, potvrdiť mu to mali aj členovia komisie. "Zdá sa, že sa nám podarilo vzbudiť záujem občanov Bratislavy o naše spoločné mesto a dať im nádej, že má zmysel ísť voliť," povedal.

Milan Pár minút po desiatej predpoludním uskutočnil vo volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ulici v bratislavskom Starom Meste svoj volebný akt Milan Kňažko. "Nervozitu necítim, spal som dobre," oznámil. Kňažko priznal, že kampaň pred voľbami bola vyčerpávajúca. Potešil ho ale záujem jednotlivcov i občianskych združení o dianie v hlavnom meste. "Mal som veľa užitočných stretnutí, som rád, že Bratislavčanom záleží na tom, ako bude Bratislava vyzerať," povedal. Dnešný deň chcel Kňažko využiť na oddych, chystal sa tiež stretnúť so synom a trojročným vnukom.

21:46 Najviac obcí získal v dnešných komunálnych voľbách zatiaľ Smer. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených štatistickým úradom. Sčítaných je zatiaľ necelých šesť percent obcí.

21:40 Obec Červený Kameň povedie v najbližších rokoch Jozef Bartoš (KDH). Voľby k urnám pritiahli len necelých 39 % voličov.

21:38 Poslanec Petrák bude naďalej viesť Hurbanovu Ves

Poslanec NR SR za Smer Ľubomír Petrák je prvým členom zákonodarného zboru, ktorý obhájil starostovský post. Petrák bude aj ďalšie štyri roky viesť Hurbanovu Ves. V najvyššom zákonodarnom zbore je viacero poslancov, ktorí sú zároveň starostami a primátormi, pričom o svoje posty bojovali aj v dnešných komunálnych voľbách. Volebná účasť sa po spočítaní hlasov zo 169 obcí pohybuje na úrovni 50,62 percenta.

21:35 V Bohuniciach získala podporu nezávislá kandidátka Vladimíra Rišková. Volebná účasť v obci presiahla 50 %.

21:31 V obci Kožany, kde bola volebná účasť len niečo málo cez 30 %, získal starostovský post nezávislý kandidát Peter Rajnič.

21:20 Obyvatelia ďalších obvodov spoznávajú svojich starostov a primátorov. V bardejovskom obvode bude Jozef Pavličko (SMER-SD) na čele obce Bogliarka. Brezovku, v ktorej sa volebná účasť vyšplhala na 70 %, povedie Peter Bučko (Sieť).

21:00 Vo viacerých mestách sa uskutočnili exit polls, teda prieskumy spred volebných miestností.

V Martine favorizujú Andreja Hrnčiara, kandidáta Siete (zisk 39 percent podľa VL Media). Prvým mužom Banskej Bystrice by sa mohol stať nezávislý kandidát Ján Nosko (zisk 35 percent podľa prieskumu bbonline.sk). Primátorské kreslo v Trenčíne by mal s prehľadom obhájiť Richard Rybníček (zisk 58 percent podľa prieskumu Trenčianskej univerzity).

20:50 Prvé štyri obce už poznajú mená svojich nových starostov. Ide o Tureckú (Banskobystrický kraj), Valentovce (Prešovský kraj), Vápeník (Prešovský kraj) a Ardovo (Košický kraj).

V Tureckej uspel Ivan Janovec (nezávislý), vo Valentovciach Michal Firkaľ (Smer-SD), vo Vápeníku Jaroslav Krajkovič (Smer-SD) a v Ardove Daniel Fabián (nezávislý). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených štatistickým úradom, volebná účasť vo všetkých štyroch obciach prekročila 60 percent.

20:30 Kandidátka na starostku sa sťažovala na pripitú komisiu

Obvodná volebná komisia v Považskej Bystrici, zastrešujúca okresy Považská Bystrica a Púchov riešila počas volieb niekoľko podnetov. Najvážnejší bol v Púchove, kde vytváranie paralelných voličských zoznamov s osobnými údajmi členmi niektorých okrskových volebných komisií už rieši polícia.

Ďalší podnet sa týkal parkovania automobilu s fotkami kandidátov pred volebnou miestnosťou, na podnet polície automobil preparkovali. V obci Bodiná kandidátka na starostku podala podnet na komisiu s tým, že členovia tamojšej okrskovej komisie boli pod vplyvom alkoholu. „Členovia ObVK boli situáciu preveriť na mieste, podnet sa ukázal ako neopodstatnený,“ povedal predseda komisie Štefan Mieris.

20:15 V levickom okrese žltačka vážne ohrozila konanie volieb, viac tu

http://www.ta3.com/clanok/1050825/v-levickom-okrese-zltacka-vazne-ohrozila-konanie-volieb.html

20:00 Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila.

Prvé výsledky hlasovania budú známe približne o pol desiatej večer.

19:30 Hladinu rozvírili len nevyžiadané SMS

Dnešné komunálne voľby sú v Banskej Bystrici pokojne a bez incidentov. Ako uviedol predseda mestskej volebnej komisie Pavel Žitňan, zatiaľ najväčší problém, ktorý zaznamenali, bola nevyžiadaná SMS od jedného kandidáta na poslanca s výzvou voliť ho, ktorú dostala členka jednej okrskovej volebnej komisie. „Oznamovateľka to ohlásila na polícii, ktorá to preveruje,“ povedal Žitňan.

18:30 Vo Svinej zatvorili volebnú miestnosť na 45 minút

V obci Svinia v Prešovskom okrese prerušili krátko pred 17:00 voľby. Volebná komisia zistila, že vo volebnej miestnosti majú rómski voliči lístočky s číslami, koho majú krúžkovať. Je podozrenie, že im tieto lístočky rozdal niekto dnes, čím by bolo porušené volebné moratórium. Do Svinej prišli členovia okresnej volebnej komisie a polícia a na 45 minút prerušili voľby. O tento čas sa voľby v Svinej predĺžia. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka miestnej volebnej komisie Helena Kollárová.

Situáciu bol preveriť aj člen obvodnej volebnej komisie Jozef Kislík. Rovnako potvrdil, že volebnú miestnosť museli uzavrieť a prípad ďalej prešetrujú.

18:00 Volebné moratórium sa skončí o 20.00 h, výnimkou bude Lunik IX.

Volebné moratórium v rámci komunálnych volieb sa skončí zatvorením volebných miestností o 20.00 h. Výnimkou bude košické sídlisko Lunik IX., kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie.

"Uzatvorením volebných miestností končí aj volebné moratórium s výnimkou jednej obce, kde sa voľby predlžujú," uviedla dnes zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Voľby na Luniku IX. prerušili od 10.30 h do 11.08 h pre podozrenie z kupovania hlasov.

Podľa Chmelovej sa tu napokon volebná korupcia nepotvrdila. "V čom bol problém, ktorý sa tým odstránil, bola nevhodne umiestnená zástena, za ktorou volič upravoval hlasovací lístok a pomohol si možno nejakým pomocným papierikom. Ale takáto pomôcka neznamenala, že išlo o kupovanie hlasov," vysvetlila zapisovateľka ÚVK.

17:20 Polícia má ďalší prípad kupovania hlasov, tentoraz v Kremnici

Polícii sa podarilo zachytiť ďalší prípad volebnej korupcie, tentoraz v Kremnici. Prípad sa v súčasnosti vyšetruje a dokumentuje, médiá o tom informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Vyplýva to z informácií, ktoré zapisovateľka ÚVK získala od polície.

17:20 Prvé výsledky hlasovania môžu byť okolo 21:30

Prvé priebežné výsledky dnešných volieb do orgánov samosprávy obcí možno očakávať približne hodinu a pol po zatvorení volebných miestností, teda okolo 21:30. Pre médiá to počas dnešného rokovania ÚVK povedala predsedníčka štatistického úradu Ľudmila Benkovičová. Upozornila, že ide o odhad a všetko závisí od práce volebných komisií a kvality volebných zápisníc. Celkové výsledky volieb možno podľa Benkovičovej očakávať v nedeľu 16. novembra na obed. Treba si podľa nej uvedomiť, že dnešné komunálne voľby -“to je 2 926 autonómnych malých volieb, kde sa výsledky končia na úrovni obcí“ a štatistický úrad v tomto prípade plní doslova sumarizačnú úlohu.

Priebeh volieb podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050810/priebeh-volieb-podla-ustrednej-volebnej-komisie.html

16:30 Polícia v Prešovskom kraji prijala dve trestné oznámenia

Na priebeh komunálnych volieb v Prešovskom kraji dohliadajú aj policajti, vidieť ich najmä v obciach s početnou rómskou komunitou. Dnes už zaznamenali dve trestné oznámenia týkajúce sa volieb.

Ako TASR potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, od rána riešili v kraji viacero podnetov, žiaden sa však nepotvrdil. Tak to bolo aj prípade Jarovníc v okrese Sabinov, kde údajne pred obecným úradom koordinátori hlásili voličom, koho majú voliť. Toto oznámenie sa však nepotvrdilo.

Polícia ale prijala dve trestné oznámenia týkajúce sa volieb, ktoré sa budú ďalej prešetrovať. Prvé je z obce Torysa v okrese Sabinov, kde jeden z kandidátov na starostu v miestnej krčme údajne kupoval občanom alkohol, aby ho volili. Druhé trestné oznámenie podala volička z Vranova nad Topľou, ktorú poslanci podľa jej slov ovplyvňovali.

Viac tu: http://www.ta3.com/clanok/1050793/priebeh-volieb-v-presove.html

15:30 Polícia zmarila kupovanie hlasov vo Zvolene

Polícii sa podarilo zmariť kupovanie hlasov voličov vo Zvolene. Ako pre médiá potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová, ide o prípad možného kupovania hlasov, o ktorom ÚVK a následne aj médiá ráno informoval viceprezident polície Ľubomír Ábel.

Ábel však nechcel prípad novinárom konkretizovať, aby nenarušil jeho preverenie. Polícia podľa Chmelovej zdokumentovala prípad kupovania hlasov vo Zvolene, podarilo sa jej “prichytiť pri čine, zdokumentovať a hneď vzniesť aj obvinenie“. Hovorkyňa policajného prezídia potvrdila, že polícia vo Zvolene prijala podnet v súvislosti s volebnou korupciou, prípadom sa zaoberá Národná kriminálna agentúra, avšak v tejto chvíli nemôže poskytnúť bližšie informácie.

15:20 V obci Poniky sedia v komisii samé ženy, viac tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050806/v-obci-poniky-sedia-v-komisii-same-zeny.html

Voliči v tradičnom podkonickom kroji počas volebného aktu

Komunálne voľby kroj.jpg

15:00 V Šoporni môže voliť vyše dvesto cudzincov

O starostovi Šoporne v okrese Galanta by za určitých okolností mohli rozhodnúť cudzinci. V zozname voličov ich je v treťom okrsku zapísaných až 206. Ide o ľudí s exoticky znejúcimi menami, ktorých dedinčania ani nepoznajú. ,,Ich zoznam dodala na obecný úrad cudzinecká polícia, obecný úrad ich zaradil do zoznamu voličov, a keď prídu, tak dostanú hlasovací lístok a môžu voliť,“ povedal o cudzincoch s trvalým pobytom v Šoporni predseda miestnej volebnej komisie Jozef Práznovský. Viacerí členovia príslušnej okrskovej komisie sú presvedčení, že reálny počet cudzincov s trvalým pobytom v obci je nižší, ako to vyplýva zo zoznamu voličov. Väčšinou ide o agentúrnych zamestnancov v okolitých firmách, ktorých agentúry na trvalý pobyt prihlásia, pri odchode zo Slovenska ich však už neodhlásia. Podľa predsedníčky okrskovej komisie Márie Paštékovej nebol dopoludnia hlasovať ani jeden z tejto skupiny cudzincov.

14:30 V bratislavskej Petržalke sa volí aj 40 minút, ľudia chodia nepripravení

Väčšine voličov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke trvá 15 až 20 minút, kým sa za plentou rozhodnú, ktorému z kandidátov dajú svoj hlas. Do volebných miestností totiž chodia podľa slov predsedníčky jednej z okrskových komisií nepripravení a často mená kandidátov vidia vo volebnej miestnosti prvýkrát. "Jeden z voličov tu bol dokonca 40 minút," povedala pre TASR Alena Hrabovská.

Predpoludním sa na základnej škole tvorili dokonca rady a ľudia museli asi štvrť hodinu stáť aj mimo miestností. Aj tesne po obede sa vo dverách školy striedali a volebné miestnosti tak nezívali prázdnotou. Jeden až dvaja zväčša čakali na to, aby mohli odvoliť. "Gro voličov zoznam kandidátov videlo možno po prvýkrát tu a ešte nad tým preto rozmýšľali. Neprišli s konkrétnymi číslami, že zakrúžkujem a idem, boli dosť nepripravení," vraví Hrabovská. Nepripravení chodia podľa nej mladí i starší.

14:00 Na voľby v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia

Nad priebehom komunálnych volieb v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) o to požiadala miestna volebná komisia. Ešte pred voľbami sa totiž v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií. Okrem toho ÚVK aj dnes riešila podnet, ktorý sa týkal priebehu volieb v tomto meste.

Špeciálni pozorovatelia sú podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej vo všetkých 18 okrskoch v meste a zostanú tam až do ukončenia sčítania hlasov. "Takisto ÚVK rozhodla o tom, že všetky volebné materiály, teda použité hlasovacie lístky a všetky dokumenty budú zapečatené osobitnou lepiacou páskou s pečiatkou ÚVK tak, aby boli dostatočne zabezpečené pre prípad neskoršieho preskúmavania," doplnila Chmelová. Špeciálni pozorovatelia sú zamestnancami Okresného úradu v Považskej Bystrici.

V súvislosti so situáciou v Púchove prijala ÚVK aj oznámenie, že miestna volebná komisia údajne uložila niektorým okrskovým volebným komisiám osobitne zaznamenávať meno, priezvisko a dátum narodenia voliča. A taktiež informáciu, o ktorej hodine prišiel voliť. Takýto zoznam mal byť po ukončení hlasovania vložený do hlasovacej schránky. ÚVK podľa Chmelovej skonštatovala, že takýto postup je v rozpore so zákonom. Situáciu v Púchove už išli preveriť dvaja členovia ÚVK.

13:30 Epidémia žltačky voľby v Šalove nepoznačila

V obci Šalov v okrese Levice chodia ľudia napriek epidémii žltačky voliť ako po minulé roky. „Výskyt žltačky volebnú účasť dosiaľ neovplyvnil,“ povedala pre agentúru SITA zapisovateľka miestnej volebnej komisie Alžbeta Čerbová. Voliči sa podľa nej nemajú čoho obávať, priestory nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Leviciach vydezinfikovať. Každý volič má tiež k dispozícii dezinfekčné prostriedky aj vlastné pero, aby sa minimalizovalo riziko šírenia ochorenia.

V obci bolo od prvého prípadu 21. augusta nahlásených 51 prípadov výskytu žltačky typu A. Z toho dôvodu bolo nariadené očkovanie všetkých obyvateľov do 40 rokov. „Pri rozhodovaní o vekovej hranici sme brali do úvahy aj veľmi nízky hygienický štandard bývania u väčšiny obyvateľov obce,“ uviedla regionálna hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Leviciach Alena Frtúsová.

12:30 Na košickom Luníku IX dočasne prerušili voľby

V košickej mestskej časti Luník IX prerušili voľby po tom, čo zistili, že jedna z voličiek za plentou opisovala z papierika, koho má voliť za starostu a za poslancov. Ako uviedla predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Straková, prišli na to náhodou. Vo volebnej miestnosti boli plenty na tajné hlasovanie umiestnené napravo a naľavo od uličky a dverí do kuchynky, kam si členovia volebnej komisie chodili variť kávu. Z uličky bolo vidieť za plenty, a tak všimli, že jedna volička má lístok.

„Našli sme u nej lístoček, na ktorom mala napísané, koho má voliť za starostu a za poslancov. Zavolali sme na políciu a dočasne sme voľby prerušili,“ povedala Straková. Doložila, že to ohlásili aj okresnej volebnej komisii. Policajti ženu vypočuli, podľa neoficiálnych informácií jej lístok dal otec jedného z kandidátov na starostu. Situáciu rieši košická okresná i mestská volebná komisia.

Po 38 minútach voľby pokračovali. O tento čas sa voľby na košickom Luníku IX predĺžia.

Podľa viacerých Rómov, ktorí postávali a diskutovali pred materskou školou, kde je volebná miestnosť, mala predsedníčka najprv voličku upozorniť a nezastavovať voľby. „Veď ak si človek dačo nepamätá, je normálne, že si to napíše na lístok,“ tvrdili Rómovia.

12:00 Polícia rieši podnet o predčasnom otvorení volebnej miestnosti

Na políciu v Nitre sa obrátil občan, ktorý nahlásil, že v Novom Tekove v Levickom okrese otvorili volebnú miestnosť ešte pred siedmou hodinou. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. "Máme takýto podnet. Volebná miestnosť mala byť otvorená o desať minút skôr. Ešte pred oficiálnym začiatkom volieb údajne stihol odvoliť jeden občan. Prípadom sa budeme ďalej zaoberať," uviedla Čuháková.

Podľa zapisovateľky Miestnej volebnej komisie v Novom Tekove Marcely Čižmárovej nebola volebná miestnosť v obci otvorená skôr, ale presne o siedmej hodine ráno. "Otvorili sme presne. Dotyčný občan sa bol pred začiatkom volieb iba informovať, ale svoj hlas odovzdal až po siedmej hodine," uviedla Čižmárová pre TASR.

12:00 Komunálne voľby so sebou prinášajú viaceré zaujímavosti, viac tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050800/komunalne-volby-so-sebou-prinasaju-viacere-zaujimavosti.html

11:40 Priebeh volieb v Košiciach si môžete pozrieť tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050789/priebeh-volieb-v-kosiciach.html

11:30 Na Luniku IX je o voľby veľký záujem, volia aj negramotní

Komunálne voľby na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX, ktorý je mestskou časťou Košíc, dnes vzbudzujú veľký záujem voličov. Pred volebnou miestnosťou v miestnej materskej škole sa tvoria už od rána zástupy čakajúcich občanov.
"Voliči prichádzajú vo väčšom počte od rána, dokonca sme to začali regulovať a púšťať dnu po štyroch, lebo je plná miestnosť," uviedla predpoludním pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Straková.

Podľa jej slov komisia zatiaľ nemusela riešiť žiadne podnety či problémy, nezaznamenala ani podozrenia z kupovania hlasov. Vyskytlo sa však viacero prípadov, keď boli voliči negramotní. "Našli sa už aj traja takí, čo mali 20 rokov, a nevedia čítať, písať. Je to smutné, ale je to tak. V takých prípadoch dovolíme, aby išli odvoliť s otcom či mamou, skrátka, s rodinným príslušníkom," povedala Straková.

11:20 Odborník rekordnú účasť neočakáva, viac tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050795/odbornik-neocakava-rekordnu-volebnu-ucast.html

11:10 Prezident Andrej Kiska odvolil v Poprade v spoločnosti manželky a syna

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska prišiel počas dnešných komunálnych volieb odvoliť do Popradu, kde má trvalý pobyt. Krátko pred 10:00 zavítal v sprievode manželky Martiny a mladšieho syna Viktora na popradský mestský úrad, kde bola volebná miestnosť. Podľa jeho slov by dnes volebné miestnosti mali navštíviť všetci, ktorým na osude mesta, v ktorom žijú, záleží.

Andrej Kiska Komunálne voľby 2014.jpg

10:00 Polícia už dostala podnet na údajné kupovanie hlasov

Polícia aj počas dnešného dňa dostala podnet, ktorý upozorňuje na údajné kupovanie hlasov. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel s tým, že podrobnosti k prípadu nemôže zverejniť. "Protikorupčná jednotka v danom regióne je vonku a dokumentuje takýto prípad," uviedol dnes pre médiá.

Podľa Ábela polícia dostala viacero podnetov v súvislosti s volebnou korupciou aj pred samotnou kampaňou. "V podstate sa to už v niektorých regiónoch stáva opakovaným javom," dodal Ábel. Pripomenul, že v jednom prípade padol aj rozsudok súdu, pričom i v súčasnosti prebieha viacero trestných konaní.

Aktuálnu bezpečnostnú situáciu v súvislosti s voľbami hodnotí ako stabilizovanú. "Obdržali sme doteraz vyše 200 podnetov rôzneho charakteru. Medzi nimi sú či už trestné oznámenia, prípadne oznámenia pre podozrenie z možného priestupku, alebo iné podnety, ktoré nesúvisia s priestupkami alebo trestnými činmi," dodal Ábel.

Počas dnešného dňa bude v teréne aj viac policajtov, ktorí budú dohliadať napríklad na ochranu volebných komisií či štatistického úradu. "V dnešný deň je posilnený výkon služby o 5000 policajtov, čiže dohromady máme na Slovensku v priamom výkone služby s tým bežným výkonom vyše 7200 policajtov," informoval Ábel.

9:30 Priebeh volieb v Bratislave si môžete pozrieť tu:

http://www.ta3.com/clanok/1050788/komunalne-volby-priebeh-volieb-v-bratislave.html

08:30 Odvolí len minimum obvinených väzňov

V dnešných komunálnych voľbách bude mať právo voliť len minimum slovenských väzňov, keďže toto právo budú mať len obvinení, ktorých miesto trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby patrí do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby.

Voliť teda nebudú môcť právoplatne odsúdení väzni. K piatku 14. novembra sa v ústavoch na výkon väzby nachádzali len dvaja obvinení, ktorí sú dnes oprávnení voliť vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Obvinení sa nachádzali vo väzbách v Žiline a Nitre.

09:00 Odvolia aj chatári z Tatier, počasie im praje

Chatári z Vysokých Tatier sa v dnešných komunálnych voľbách voliť chystajú. Zhodli sa na tom, že počasie im praje. Presun do nižšie položených oblastí, kde majú mnohí trvalý pobyt, problémom nebude. Na viacerých chatách sa budú zamestnanci striedať. O vyslanie členov volebných komisií s urnami na chaty nežiadali, bolo by to komplikované.

Nezvyčajne teplé novembrové počasie chatárom dovolí zísť z končiarov a voliť v mieste ich trvalého pobytu. Okrskové komisie svojich ľudí s urnami na chaty nevyšlú. Chatári o to ani nežiadajú.

08:00 Hlasovanie sa začalo pokojne

Pokojne a bez problémov sa začalo dnešné hlasovanie vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Médiá o tom krátko po začiatku dnešného hlasovania informovala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

ÚVK podľa jej zapisovateľky dostáva priebežne nové a nové podnety. Medzi najnovšie patria sťažnosti občanov na to, že im okrskové volebné komisie nechcú povoliť, aby mohli pozorovať hlasovanie a sčítanie hlasov. ÚVK na svojom prvom zasadnutí 21. októbra prijala stanovisko, ktorým povolila účasť pozorovateľov, ak bude dodržaný poriadok vo volebnej miestnosti.

Sedem obcí využilo možnosť otvoriť volebné miestnosti skôr, aj v nich sa však hlasuje do 20:00. V Malej Lodine (okres Košice-okolie) hlasujú už od 5:00 a od 6:00 sa dá hlasovať v obciach: Lazany (okr. Prievidza), Skalka nad Váhom (okr. Trenčín), Veľká Hradná (okr. Trenčín), Skalité (okr. Čadca), Vyšná Šebastová (okr. Prešov) a Košická Polianka (okr. Košice-okolie), uviedla ďalej Chmelová.

07:30 Prvých voličov priviedla k urne práca

Medzi prvými voličmi na Slovensku v dnešných komunálnych voľbách boli muži. K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.

Prvým voličom na Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko, podľa ktorého mu skorá hodina na volebný akt vyhovuje pre prácu, nie je však pravidlom. "Pokiaľ skoro ráno nemusím, tak odvolím v priebehu dňa," povedal. Pre nástup do práce sa ako tretí k urne dostavil Jozef Mečiar, ktorý je povolaním hasič.

"Ťažko je zrovnávať tieto jednotlivé volebné obdobia. Boli také náznaky, že by chceli prísť, tak aj preto sa posunula hodina," reagoval v súvislosti s účasťou voličov v skoršej hodine predseda miestnej volebnej komisie Stanislav Cachovan.

Ako ďalej ozrejmil, dôvodmi pre skoré volenie sú pre voličov cestovanie, využitie víkendu na vlastné záujmy či pracovné povinnosti. "Či má zmysel otvoriť volebnú miestnosť o hodinu skôr, ukáže dnešok a podľa toho sa môže obec zariadiť. My to ako komisia až tak neovplyvňujeme," poznamenal.

"Voliči chodia veľa v dopoludňajších hodinách a tie odpoludňajšie, neskoršie hodiny využijú potom tí, ktorí majú nejaké práce. Tak do takej siedmej hodiny večer sa to u nás zvykne ukončiť," priblížil Cachovan.       V hornonitrianskej obci je celkove 1365 oprávnených voličov, medzi nimi i niekoľko občanov cudzej štátnej príslušnosti. O odvolenie do prenosnej urny podľa komisie požiadalo doteraz sedem Lazancov.

Na Slovensku sa dnes o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov budú občania voliť do 20.00 h. Po zatvorení volebných miestností začnú komisie sčítavať hlasy a Štatistický úrad (ŠÚ) SR začne zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky. Objavovať sa budú na dvoch webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk.

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených je 5989 volebných okrskov. Na voľby dohliadajú volebné komisie rôznych stupňov, najvyššie stojí Ústredná volebná komisia. Pre voličov je zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami môžu volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.

Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.

Predtým, než voliči odovzdajú hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by si pozorne prečítať hlasovací lístok. Je na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta.

Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

Priebeh volieb v Bratislave

Priebeh volieb v Galante

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok