Džihádisti z Islamského štátu sa chystajú raziť vlastnú menu

ČTK, TA3, SITA
14.11.2014 11:42

Radikálna organizácia Islamský štát bude raziť vlastné mince a zavedie novú menu, ktorú budú môcť používať moslimovia. Organizácia informovala o tom v novom vyhlásení. Chce sa údajne "vymaniť z tyranského finančného systému". K detailom o hodnote a kurze meny sa vyjadria neskôr.

Džihádisti z Islamského štátu sa chystajú raziť vlastnú menu
SITA/AP

Islamský štát bude raziť sedem mincí - dve zlaté, tri strieborné a dve medené. Podľa materiálu, ktorý má k dispozícii CNN, ide o rozhodnutie "zasvätené výhradne bohu". Umožní moslimom vymaniť sa z "globálneho ekonomického systému založeného na diaboľskom úžerníctve".

Nová mena z dielne IŠ bude mať sedem mincí v rôznej nominálne hodnote, pričom najvyššia bude mať hodnotu v prepočte 560 eur. Dve z nich budú zo zlata, tri zo striebra a dve z medi. Na jednej z nich bude zobrazená aj jeruzalemská mešita al-Aksá. Drahé kovy na ich výrobu síce radikáli k dispozícii nemajú, no predpokladá sa, že ako jedna z najbohatších organizácii na svete majú dostatok prostriedkov na ich kúpu. Ich zdroje pochádzajú z predaja ropy z obsadených území či vyberania miliónov dolárov z výkupného a vydierania.

Sunnitskí radikáli z organizácie Islamský štát na severe Iraku v júni povstali voči vláde v Bagdade a dnes ovládajú veľké časti severozápadného Iraku a spolu s priľahlým územím Sýrie ho začlenili do spoločného "kalifátu". USA od augusta letecky útočia na ich pozície.

ISIS-Currency-Gold-01.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok