Líder Islamského štátu chce expandovať do Saudskej Arábie

SITA
13.11.2014 19:48

Líder extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) Abú Bakr al-Bagdádí je presvedčený, že jeho "kalifát" sa rozšíri do celého arabského sveta a najnovšie vyzval na útoky proti Saudskej Arábii. Sedemnásťminútový zvukový záznam s jeho prejavom skupina zverejnila vo štvrtok.

Líder Islamského štátu chce expandovať do Saudskej Arábie
SITA/AP

Stalo sa tak necelý týždeň po údajnom leteckom útoku Spojenými štátmi vedenej koalície proti vysokopostaveným členom IŠ. Niektoré médiá pritom informovali, že terčom náletov mal byť aj samotný al-Bagdádí, ktorý pri nich utrpel zranenia. USA však túto informáciu nevedeli ani potvrdiť, ani vyvrátiť. Nahrávka s al-Bagdádího hlasom nie je datovaná, je súčasťou je však narážka na rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu o vyslaní ďalších 1600 vojakov do Iraku. Ak je autentická, vyrobili ju teda pravdepodobne najskôr 7. novembra.

Islamský štát už obsadil rozsiahle časti Iraku a Sýrie, kde vyhlásil islamský kalifát. Na obsadených územiach sunnitskí povstalci terorizujú najmä obyvateľstvo, ktoré patrí k inému etniku či náboženskej skupine. Americká armáda začala bombardovať pozície IŠ v Iraku 8. augusta. K operácii sa postupne pridali niektoré európske štáty, Kanada aj Austrália. V septembri USA a niektoré arabské krajiny odštartovali letecké operácie proti sunnitským islamistom aj v susednej Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok