Osem európskych krajín sa spojilo proti vzdušným aktivitám Ruska

SITA
13.11.2014 17:57

Sedem severoeurópskych krajín a Británia sa vo štvrtok formálne dohodli na zlepšení vzájomnej spolupráce v reakcii na tohtoročný výrazný nárast aktivít vzdušných síl Ruska. Ministri obrany pobaltských krajín, štyroch severských krajín a Británie sa zhodli na potrebe väčšieho zdieľania informácií o pohybe ruského letectva v regióne a rozšírení cezhraničných cvičení vzdušných síl jednotlivých krajín.

Osem európskych krajín sa spojilo proti vzdušným aktivitám Ruska
SITA

Tie totiž považujú ruské konanie za provokatívne a narušujúce pravidlá medzinárodného letectva.

Británia v tejto veci ponúka rozšírenie svojej misie na Pobaltí o ďalšie stroje typu Typhoon. Súčasťou nových opatrení bude aj zapojenie Dánska do výcvikového programu v súčasnosti pozostávajúceho z Nórska, Švédska a Fínska, čím sa pokryje vzdušný priestor celej severnej Európy. Pomoc prisľúbilo aj NATO, ktoré pomôže so zlepšením kapacít ozbrojených síl Estónska, Lotyšska a Litvy.

Severoatlantická aliancia v októbri zvýšila leteckú pohotovosť pre nárast aktivity ruských leteckých síl nad východnou a severnou Európou. Aliancia navyše zaznamenala zvýšenú prítomnosť ruského letectva aj v južných oblastiach Európy, čo považuje za nezvyčajné. Narušenie vzdušného priestoru členských krajín však nezaznamenala. Len tento rok letectvo NATO zachytilo vyše 100 letov ruských bojových lietadiel, čo je trikrát viac než v roku 2013.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok