Vianočnú známku posypal prezident ihličím

SITA TA3
13.11.2014 16:00

Slovenská pošta dnes v Rajeckej Lesnej odštartovala 16. ročník Vianočnej pošty, Ježiškovi môžu deti písať a kresliť tradične na adresu 999 99 Ježiško. Tohtoročnú špeciálnu poštovú známku s detskou kresbou snehuliaka a príchuťou vianočnej štóly posypal ihličím prezident Andrej Kiska. Deťom zaželal pod stromček najmä pohodu a rodinné šťastie. Pri spomienkach na svoje detstvo povedal, že vtedy si ešte neželal byť prezidentom.

Vianočnú známku posypal prezident ihličím
SITA

„Určite nie. Ako deti máme všetci rovnaké priania - autá, autodráhy, vláčiky. Hlavne vtedy, keď sa blížia vianočné sviatky, ja si strašne želám, aby tá nálada, ktorá vtedy medzi ľuďmi je, také to dobro, porozumenie, aby ostalo v tých ľuďoch čím dlhšie, ideálne celý rok,“ povedal Kiska.

Prvý tohtoročný list prišiel na adresu 999 99 Ježiško už v auguste a až z Taiwanu. Slovenské deti poslali Ježiškovi prvý list v polovici októbra so želaním, aby im poslal zajaca a tank. „Každý rok príde zhruba 80-tisíc listov od detí z viac ako 40 krajín sveta. Tento rok prišiel prvý list už začiatkom augusta z Taiwanu, minulý rok prišlo odtiaľ až tisíc takýchto listov. Tie čísla sa každoročne zvyšujú aj preto, že už ide o 16. ročník a naša Vianočná pošta sa stále viac dostáva do povedomia, ale aj preto, že odpovede sú aj v anglickom jazyku. Deti si pravidelne prajú hračky, elektroniku a v poslednom čase aj domáce zvieratá,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker.

Na písanie želaní môžu deti, ale aj dospelí využiť bezplatné pohľadnice s predtlačenou adresou 999 99 Ježiško, ktoré sú k dispozícii na ktorejkoľvek pošte. Bratislavčania môžu svoje priania od 15. novembra vhadzovať aj do špeciálnej poštovej schránky v nákupnom centre Eurovea. V dedine Rajecká Lesná neďaleko Žiliny si Ježiško preberá listy zo svojej poštovej schránky počas celého roka a na všetky odpovedá pred Vianocami. Už tretí rok bude Ježiško odpovedať do zahraničia aj v anglickom jazyku a na listy nevidiacim a slabozrakým deťom v Braillovom písme. Za 15 rokov dostal Ježiško vyše 1,3 milióna listov z celého sveta. Vlani prišlo zo zahraničia rekordných 1 728 listov, a to najmä z Taiwanu, Hong Kongu, Česka, Nemecka, Rakúska či Bieloruska. V Braillovom písme odpísal vlani Ježiško 123 deťom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok