Centralizáciou dátových centier ušetríme milióny, tvrdí rezort financií

SITA
13.11.2014 10:40

Cieľom projektu centralizácie a rozvoja dátových centier v štátnej správe je, aby štátne úrady a inštitúcie využívali IT technológie efektívnejšie. Potrebné je preto začať „veľkým upratovaním“ dátových centier.

Centralizáciou dátových centier ušetríme milióny, tvrdí rezort financií
SITA

Desiatky dátových centier štátu nahradia dve hlavné centrá, ktoré budú v pôsobnosti Ministerstva financií SR a Ministerstva vnútra SR, pričom štátne úrady a inštitúcie by mali postupne prejsť na používanie cloudových služieb v tomto centralizovanom prostredí. Na základe toho predpokladáme ročnú úsporu verejných zdrojov vo výške zhruba 25 až 30 mil. eur.

Rozvoj cloudu a cloudových služieb vo verejnej správe by teda mal prebiehať v dvoch etapách. V rámci prvej etapy sa navrhuje zriadenie dvoch dátových centier štátnej správy. V druhej etape budú tieto dátové centrá rozvíjané s cieľom poskytovať jednotlivým štátnym úradom a inštitúciám služby informačno-komunikačných technológií. Cloud predstavuje alternatívny spôsob využívania informačno-komunikačných technológií. Presadzuje ho aj Európska komisia.

Náklady na vybudovanie centralizovanej infraštruktúry odhadujeme približne na úrovni 250 miliónov eur, avšak ide o sumu za roky 2014 až 2020, teda za sedemročné obdobie, pričom tieto investície budú financované z európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. V týchto nákladoch je zahrnuté nielen získanie samotných dátových centier, ale predovšetkým vytvorenie centralizovaných cloudových služieb štátu, ktoré budú z jedného virtuálneho miesta poskytované všetkým štátnym úradom a samospráve. MF SR bolo kritizované za to, že na zabezpečenie dátovej plochy by postačovala polovica uvedenej sumy, no na samotnú dátovú plochu je v skutočnosti vyčlenených iba približne 50 až 70 mil. eur. Za túto čiastku plánujeme získať spolu zhruba 6.000 m2 dátovej plochy.


Ako prvý krok realizácie tejto koncepcie už MF SR obstaralo z Operačného programu informatizácia spoločnosti datacentrum s dátovou plochou 948m2 a s ďalšími priľahlými kancelárskymi a technologickými priestormi s plochou 1 300m2 za 11,8 mil. eur. MF SR v spolupráci s Datacentrom postupovalo pri nákupe budovy maximálne transparentne. Budova bola obstaraná prostredníctvom verejnej obchodnej súťaže, ktorá bola vyhlásená v auguste 2013. Informácia o tomto zámere bola predtým zverejnená v rámci výzvy na národný projekt „Dátové centrum pre eGovernment“. Zároveň informácia o vyhlásení súťaže bola zverejnená napr. aj v celoštátnych denníkoch.

Datacentrum tiež riadne zverejnilo súťažné podklady. Do súťaže sa prihlásili traja uchádzači. Všetci splnili podmienky. Ako najvýhodnejšia aj vzhľadom k budúcemu rozvoju cloudových služieb bola vyhodnotená ponuka spoločnosti DCBA.

Predpokladaná cena dátového centra na úrovni 15 mil. eur vychádzala z porovnaní cien medzinárodnej organizácie Uptime Institute. Najpodstatnejšiu zložku ceny tvoria náklady na technológie, ktoré zabezpečujú chod dátového centra. Cena musela zohľadňovať prísne bezpečnostné a technologické kritériá kladené na dátové centrá v kategórií TIER3. Samotnú cenu pritom asi z 80 % tvorili spomínané inštalované technológie (elektrické napájanie, záložné zdroje napájania, transformátory, prívody k IKT zariadeniam, chladenie atď.). Pri použití porovnaní organizácie Uptime Institute pre výstavbu dátových centier by cena tohto nadobudnutého dátového centra dosahovala zhruba 17 mil. eur. MF SR sa podarilo získať celkový priestor za 11,8 mil. eur.

MF SR ihneď po obstaraní a zrealizovaní nevyhnutných administratívnych krokov začalo poskytovať služby prenájmu dátovej plochy, tzv. housing. V súčasnosti sú v dátovom centre na Kopčianskej ulici v Bratislave umiestnené servery Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva hospodárstva SR, Ministerstva spravodlivosti SR, Generálnej prokuratúry

SR a agentúry NASES. V súčasnosti je v tomto dátovom centre už fyzicky nainštalovaných 49 rackov.

Cieľom je, aby postupne pribúdali systémy ďalších inštitúcií, avšak našim zámerom už nie je poskytovať iba služby housingu. Predpokladáme, že už koncom budúceho roku, by sme mohli poskytovať prvé cloudové služby na báze IaaS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok