Latinská Amerika postupne prestáva byť katolíckou, tvrdí prieskum

TASR
13.11.2014 08:04

Obyvatelia Latinskej Ameriky, ktorí sa narodili v katolíckych rodinách, vo zvýšenej miere opúšťajú svoju vieru a pridávajú sa k protestantským cirkvám, zatiaľ čo mnohí ďalší odchádzajú z organizovaných náboženských spoločenstiev úplne, čím dochádza postupne k veľkému posunu v náboženskej identite tohto regiónu.

Latinská Amerika postupne prestáva byť katolíckou, tvrdí prieskum
SITA/AP

Tvrdí to americký inštitút verejnej mienky Pew Research Center so sídlom vo Washingtone, ktorého bádateľské výsledky zverejnila dnes tlačová agentúra AP.

Prieskum inštitútu, vykonaný v celej oblasti Latinskej Ameriky, zistil, že pokým 84 percent jej dospelých obyvateľov tvrdí o sebe, že boli vychovaní v katolíckom duchu, za katolíkov ako takých sa v súčasnosti považuje len 69 percent respondentov.

Zároveň však stúpa počet protestantov - iba jeden z desiatich Latinskoameričanov bol ako protestant vychovaný, avšak k protestantizmu sa teraz v dospelosti hlási zhruba až jeden z piatich opýtaných.

Približne štyri percentá ľudí žijúcich v Latinskej Amerike o sebe tvrdia, že boli vychovaní bez viery v Boha a osem percent hovorí, že necíti potrebu nijakého vierovyznania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok