Francúzsko si platí európsky unikát, štátny tím lovcov UFO

BBC, ČTK, TA3
12.11.2014 15:30

Každý rok sú ohlásené tisíce prípadov, kedy ľudia údajne videli UFO. Napriek tomu nie veľa krajín je ochotných vynakladať peniaze na preverovanie neidentifikovateľných lietajúcich tanierov. V Európe je takýto špecializovaný, štátom riadený tím len jeden. Spravodajský server BBC si kladie otázku: Vie hádam Francúzsko viac ako ostatní?

Francúzsko si platí európsky unikát, štátny tím lovcov UFO
ČTK

De Gaulle chcel vesmírnu veľmoc

Zo sídla Francúzskeho vesmírneho strediska v Toulouse je cítiť 70. roky. Zelené trávniky, potom široké bulváre, na oboch stranách masívne kancelárske bloky. V týchto „škatuliach“ pracuje 1 500 ľudí.

Francúzsko má najväčšiu kozmickú agentúru v Európe. Ide o dôsledok vesmírnych pretekov v 60. rokoch a tiež veľkého odhodlania vtedajšieho prezidenta Charlesa de Gaullea udržať Francúzsko nezávislé na USA vybudovaním vlastných družíc, nosných rakiet aj elitného vesmírneho výskumu.

Jedným z vedľajších dôsledkov pretekov je zrejme aj to, že Francúzsko zostalo jedinou krajinou v Európe, ktorá udržuje na plný úväzok funkčný štátny úrad pre výskum UFO. Podobné úrady bývali aj v Británii a v Dánsku, ale skončili pre rozpočtové škrty.

Francúzska úderka pre výskum UFO má štyroch zamestnancov a asi desať dobrovoľníkov, ktorým preplácajú náklady za každý výjazd do terénu, kde preverujú správy o pozorovaní podivných objektov na oblohe.

Tím sa volá Geipan. Ide o skratku Skupiny pre výskum a informácie o fenoméne neidentifikovateľných vzdušných predmetov. Jej šéfom je Xavier Passot. Skupina svoje výsledky publikuje na internetovej stránke, ktorú mesačne navštívi 30-tisíc ľudí.

Tím priemerne dostáva dve správy o UFO denne a o každom prípade vyplní jedenásťstranový dotazník. Jeho cieľom je zaznamenať čo najviac dostupných informácií, ale aj odradiť prípadných vtipkárov.

ufo.jpg

UFO pozorujú zamyslení fajčiari

Ak niekto tvrdí, že na nebi videl podivné svetlá, francúzsky UFO tím preveruje, či sa pozorovanie nekryje s trasou civilného lietadla. Prístup má aj k letovým trasám vojenských strojov.

Ak sú fotografie, ktoré poskytnú svedkovia neidentifikovateľného lietajúceho predmetu, obzvlášť zaujímavé, môžu zamestnanci tímu Geipan na dané miesto zavolať políciu. Kontaktujú aj susedov, aby zistili, či svedkovia v predchádzajúci večer nepopíjali viac ako je zdravé, alebo nefajčili niečo omamnejšie ako len bežné cigarety.

Práve fajčiari sú podľa riaditeľa Passota častými svedkami hlásiaci výskyt UFO. Obvykle objekty zahliadnu, keď fajčia pred barom či vlastným domom a zadumane hľadia na oblohu.

Úrad má v zložkách mnoho fotografií údajných lietajúcich predmetov, z ktorých niektoré naozaj vyzerajú „mimozemsky“. Na jednej z fotografií je zvláštny svietiaci ovál vznášajúci sa nad mestom Marseille, ktorý vyfotografoval vodič zo svojho auta. Tím dokázal zistiť, o čo v skutočnosti išlo. Nebola to invázia z Marsu, len odraz stropného svetla v aute.

400 prípadov nevysvetlili

Geipan podľa riaditeľa Passota zatiaľ vysvetlil prakticky všetky nepozemské úkazy pozemskými prostriedkami. Najčastejšie sú nimi čínske lampióny vypustené v noci so sviečkou vo vnútri. Balóny a šarkany sú rovnako častými vinníkmi. Aj padajúce kozmické smetie a meteority sa o podivné svetlá na oblohe postarajú častejšie, ako by sa mohlo laikom zdať.

Od 70. rokov úrad registruje asi 400 prípadov pozorovania UFO, ktoré sa vysvetliť nepodarilo. Existujú teda ufóni? Malí zelení mužíčkovia?

O ich výzore by sa dalo polemizovať, i pochybovať, ale mnoho tých, ktorí pracujú v toulouskom vesmírnom stredisku – a tiež veľký počet ľudí po svete – verí, že vo vesmíre nie sme sami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok