Rakúsko zakázalo používať symboly teroristických skupín

SITA
12.11.2014 12:52

Rakúska vláda v utorok prijala súbor protiteroristických opatrení, ktorého súčasťou je zákaz používať na verejnosti symboly skupín, ako sú al-Kájda a Islamský štát.

Rakúsko zakázalo používať symboly teroristických skupín
SITA

Podľa verejnoprávnej stanice ORF sa zákaz vzťahuje na vystavovanie, nosenie alebo šírenie takýchto značiek, ako také však zakázané nie sú a dôležité je to, či slúžia na "protiústavné a protiľudské účely v kontexte s používaním násilia". Súčasťou "protiteroristického balíka" je aj zmena zákona upravujúceho kontroly na štátnych hraniciach, ktorá umožní vyžadovať od neplnoletých osôb súhlas rodičov s vycestovaním, ak vznikne podozrenie, že sa chcú v zahraničí zapájať do bojov alebo ich podporovať.

Podľa zverejnenej správy vláda taktiež rozšírila dôvody pre odobratie štátneho občianstva o zistenie, že daná osoba sa aktívne a dobrovoľne zapájala do bojov mimo Rakúska v rámci niektorej z organizovaných ozbrojených skupín. Vzhľadom na záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva to však bude možné uplatniť len v prípadoch osôb s dvojakým občianstvom, dodáva ORF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok