Elektrárne podpísali zmluvu s novým dodávateľom jadrového paliva

SITA
12.11.2014 11:42

Slovenské elektrárne (SE) podpísali zmluvu s alternatívnym dodávateľom jadrového paliva.

Elektrárne podpísali zmluvu s novým dodávateľom jadrového paliva
SITA

"S cieľom diverzifikovať dodávky paliva sme uzatvorili zmluvu o dodávke obohateného uránu pre prevádzkované elektrárne s alternatívnym dodávateľom, účinnú od roku 2015. Podpis dohody je jedným z výsledkov dlhodobého niekoľko rokov trvajúceho projektu Diverzifikácie paliva Slovenských elektrární,“ povedala pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Elektrárne zatiaľ nechceli konkretizovať, s akou spoločnosťou zmluvu podpísali. Podľa informácií portálu vEnergetike.sk by malo ísť o francúzsku spoločnosť Areva. Slovenský dominantný výrobca elektriny nešpecifikoval ani ďalšie detaily zmluvy, napríklad koľko jadrového paliva od alternatívneho dodávateľa nahradí v štyroch slovenských jadrových reaktoroch ruské jadrové palivo, a či vôbec.

Slovenské elektrárne, ktoré prevádzkujú dva jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach a dva v Mochovciach, majú aktuálne podpísanú zmluvu o dodávkach jadrového paliva s firmou TVEL. Tú podpísali ešte v roku 2008. Platnosť nadobudla v roku 2011. Ruská tlačová agentúra Ria Novosti vtedy informovala, že išlo o kontrakt v hodnote 500 mil. eur. Spoločnosti pri podpise zmluvy podpísali aj dohodu, ktorá hovorí o podmienkach spolupráce aj po roku 2015, pričom dohoda predpokladá, že TVEL bude vyrábať a dodávať palivo pre súčasné a plánované reaktory na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok