Mojsejová neprišla na súd do Bratislavy, neminie ju pokuta

TASR TA3
12.11.2014 09:55

Známa východoslovenská podnikateľka Eleonóra Mojsejová, ktorú začiatkom októbra prepustili na slobodu, dnes na pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I neprišla a súd jej uložil poriadkovú pokutu vo výške 700 eur.

Eleonóra Mojsejová a ďalších šesť osôb sú v tomto prípade obžalovaní z faktoringového podvodu a neodvedenia dane. Podnikateľka sa písomne ospravedlnila z dôvodu práceneschopnosti a zaslala tri lekárske potvrdenia, v ktorých je uvedené, že jej lekárka neodporúča účasť na procese.

"Ospravedlnenie nespĺňa náležitosti príslušného paragrafu, z tohto dôvodu ho neakceptujem. Súd obžalovanej Eleonóre M. ukladá poriadkovú pokutu vo výške 700 eur," skonštatoval dnes predseda trojčlenného senátu. Na dnešné pojednávanie neprišiel ani jeden z obžalovaných a dokonca ani jeden z ich obhajcov a ani jeden desiatich predvolaných svedkov. Tí však boli súdom telefonicky vyrozumení, že Eleonóra Mojsejová dnes nepríde.

Proces v tejto kauze odročili na 10. až 12. februára. Na najbližšie pojednávanie by mala podnikateľku predviesť polícia. Podľa marcových vyjadrení všetkých obhajcov obžalovaných obžaloba je postavená len na jedinej výpovedi svedka Martina Goliana a ich klienti sú nevinní.

"Pokiaľ ide o spáchanie oboch skutkov obžaloby, som nevinná. Je to úplný nezmysel. Nemožno dopredu vyhotoviť falošné doklady pri faktoringu. Golian sám predkladal doklady, chodil do banky, zúčastňoval sa na stretnutí a na jeho účet prišli peniaze. Až keď mu začalo tiecť do topánok, začal spolupracovať. Obžaloba je zlá a je postavená na vode," uviedla v marci na súde podnikateľka. Odmietla aj druhý bod obžaloby, ktorý sa týka fingovaného nákupu tlačiarenského stroja. Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra Mojsejová v marci uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra Mojsejová s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre Mojsejovej podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra Mojsejová, Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca tohto roku.

Iný súd - Okresný súd Košice I 1. októbra opätovne oslobodil Eleonóru Mojsejovú, obžalovanú zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týka uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) vo výške zhruba 33.000 eur za dodávku účtovníckeho softvéru. Sudca verdikt zdôvodnil zánikom trestnosti činu, keďže obžalovaná príslušnú daň podľa zákona dodatočne zaplatila. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa ihneď odvolal, ako to urobil už po prvom oslobodzujúcom verdikte okresného súdu minulý rok.

Podnikateľke, známej z televíznych reality show, dáva obžaloba za vinu, že v roku 2008 si neoprávnene uplatnila nadmerný odpočet DPH za účtovnícky softvér. Daňový úrad odpočet napokon neuznal, pretože podľa daňovej kontroly jej tento softvér nebol dodaný. Okresný súd Eleonóru Mojsejovú oslobodil 9. októbra 2013 s tým, že predložené dôkazy nepreukázali spáchanie trestného činu ani to, že k dodaniu softvéru naozaj nedošlo. Po odvolaní sa prokuratúry košický krajský súd tento rozsudok zrušil a vec vrátil na opätovné prerokovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok