Od začiatku ATO prišlo o život vyše 1000 vojakov ukrajinských vládnych síl

TASR TA3
11.11.2014 17:15

Životy piatich ukrajinských vojakov a zranenia ďalších desiatich si za posledných 24 hodín na východe Ukrajiny vyžiadalo ostreľovanie pozícií vládnych síl proruskými separatistami. S odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Lysenka o tom informovala agentúra UNIAN.

Od začiatku ATO prišlo o život vyše 1000 vojakov ukrajinských vládnych síl
SITA

Lysenko spresnili, že proruské sily útočili paľbou z mínometov a granátometov. Ich útok sa vládnym vojakom podarilo odraziť.

Lysenko súčasne informoval, že do 11. novembra v zóne, kde prebieha protiteroristická operácia vládnych síl (ATO), prišlo o život 1052 vojakov ukrajinskej armády a príslušníkov Národnej gardy. Viac ako 400 ozbrojencov vládnych síl je považovaných za nezvestných a 399 ich je v zajatí. Zranených bolo 4079 príslušníkov vládnych síl.


Koncom tohto týždňa sa Rusko na východnú
Ukrajinu chystá prepraviť ďalší konvoj s humanitárnou pomocou. Agentúra UNIAN pripomenula, že pôjde už o siedmy z konvojov, ktoré vyvolávajú podozrenie ukrajinských úradov, keďže ukrajinsko-ruskú hranicu prekračujú na území kontrolovanom separatistami a keďže sa často objavia správy s podozrením, že autá neprepravujú len humanitárnu pomoc, ale aj vojenské posily, zbrane a muníciu.

Občianska iniciatíva Práva sprava dnes informovala, že na územie
Ukrajiny z ruskej Rostovskej oblasti v pondelok prešla kolóna vojenskej techniky s brigádou, ktorej príslušníci koncom 90. rokov bojovali v Čečensku a Dagestane.

V ukrajinských médiách sa dnes objavili podozrenia na adresu misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu: poradca ukrajinského ministra obrany Vasilij Budik totiž agentúru Ukrinform informoval, že 80 percent pozorovateľov OBSE v oblasti prístavného mesta Mariupol sú ruskí občania, z ktorých mnohí sú bývalými príslušníkmi ruskej tajnej služby FSB. Budik na základe rozhovoru s gruzínskym členom misie OBSE uviedol, že ruskí pozorovatelia veľmi často sprostredkúvajú proruským separatistom údaje o pozíciách ukrajinských síl, ktoré oni potom využívajú pri presných útokoch

Ukrajinský prezident Porošenko dnes v súvislosti s výročím konca prvej svetovej vojny, ale aj v súvislosti s opätovným vyostrením situácie na východe Ukrajiny, vyhlásil, že "nikomu nedá šancu, aby rozpútal tretiu svetovú vojnu".

"Chcem skončiť vojnu. Nedovoliť nikomu rozpútať tretie celosvetové šialenstvo," napísal Porošenko v mikroblogu siete Twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok