Súd odmietol obžalobu v kauze predaja platinových sitiek

TASR TA3
11.11.2014 10:32

Bratislavský okresný súd na svojom verejnom zasadnutí odmietol obžalobu na trojicu obvinených v kauze podhodnoteného predaja takzvaných platinových sitiek zo Správy štátnych hmotných rezerv z dôvodu závažných procesných chýb a vec vrátil naspäť prokurátorovi.

Súd odmietol obžalobu v kauze predaja platinových sitiek
SITA

"Súd postupoval podľa paragrafu 244, odseku jedna, písmena h. Obžaloba musí jasne obsahovať miesto spáchanie trestného činu. Absentuje v obžalobe, že k spáchaniu skutku došlo na SŠHR, to má zase dopad na príslušnosť súdu," zdôvodnil krátko odmietnutie obžaloby predseda trojčlenného senátu. Proti rozhodnutiu je možné podať sťažnosť na Krajský súd v Bratislave, čo po rozhodnutí súdu prokurátor aj v súdnej sieni aj urobil.

Na dnešné zasadnutie sa dostavili všetci traja obvinení, ktorí sú stíhaní na slobode a ich právni zástupcovia. Spis v tejto veci má desať zväzkov a približne 3400 strán. Žalobu podala na nižší bratislavský súd Krajská prokuratúra v Bratislave koncom mája.


"Právna kvalifikácia skutku - obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj za prečin nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu - bola ustálená správne. Navrhujem aby súd prijal obžalobu a bol vytýčený termín hlavného pojednávania," povedal predtým na úvod zasadnutia dozorujúci prokurátor.

"Vo vzťahu k môjmu klientovi Jánovi K. chcem uviesť, že môj klient sa žiadneho trestného činu nedopustil. Obžaloba neobsahuje miesto spáchania skutku a k použitej právnej kvalifikácii sa v danom štádiu nevyjadrujem. Miesto spáchania skutku musí byť jasne a presne uvedené. Navrhujem súdu, aby súd podľa paragrafu 244, odseku 1, písmena h podanú obžalobu odmietol a vec vrátil prokurátorovi z dôvodu závažných procesných chýb," uviedol dnes obhajca Peter Filip. Rovnako reagovali aj ďalší dvaja obhajcovia obvinených a s nimi súhlasila aj trojica obvinených. Zástupkyňa SŠHR dnes uviedla, že si zase uplatňujú náhradu škody.


"Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave podal na Okresný súd Bratislava I obžalobu na obvinených Ing. Juraja L., Ing. Jána K. a znalca Ing. Ondreja B. a to pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj za prečin nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu. V tejto trestnej veci od začiatku trestného konania vykonávala dohľad Generálna prokuratúra SR, ktorej prokurátor sa stotožnil so spôsobom ukončenia prípravného konania podaním obžaloby," uviedla koncom mája pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová. Medzi trojicou obvinených okrem spomínaného znalca sú aj nominanti SDKÚ-DS - bývalý vedúci úradník rezerv Ján K. a vedúci služobného úradu rezerv Juraj L.


Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s jeho majetkom - uvedenej Správe štátnych a hmotných rezerv SR. Podľa obžaloby SŠHR bola spôsobená škoda vo výške viac ako 2,2 milióna eur.


Ide o jeden z mála prípadov, keď sa pred súd dostane znalec. V kauze, známej ako platinové sitká, mal súdny znalec Ondrej B. vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sitiek. Štát tak mal teda prísť o viac ako dva milióny eur. Vyšetrovateľ obvinil pôvodne dvoch ľudí, jedného z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a druhého z nepravdivého znaleckého posudku. Vyšetrovanie trvalo viac ako dva roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok