Fica po rekordne dlhej schôdzi neodvolali, Smer ho podržal

TASR SITA TA3
10.11.2014 19:58

Predseda vlády SR Robert Fico ostáva vo funkcii. Opozícii dnes podľa očakávania nevyšiel ani tretí zámer v tomto volebnom období vysloviť mu nedôveru, keďže nemá potrebnú väčšinu hlasov. Za Ficovo odvolanie po 49-hodinovej diskusii na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo len 53 zo 133 prítomných poslancov.

Opozícia chcela odvolať Fica pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Tvrdila, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej.

Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie. Podľa Fica bola schôdza len divadlo pred komunálnymi voľbami. Navyše nemieni akceptovať obvinenia voči Smeru-SD, s ktorými prichádza opozícia, avšak bez dôkazov. Premiér považuje mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom.

Opozícia sa pokúšala Fica odvolať po tretí raz v tomto volebnom období. Predtým to skúšala pre prípady SPP a emisií. Diskusiu iniciovali SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS a nezaradení poslanci. KDH a Most-Híd návrh nepodpísali, ale sľúbili hlasovať za odvolanie. Schôdza sa začala v sobotu večer (8.11.). Súvislé nočné víkendové rokovanie sa konalo prvýkrát v histórii Národnej rady SR. Počas diskusie vystúpili desiatky poslancov, do rozpravy sa zapájali aj poslanci Smeru-SD a členovia vlády, čo nebýva zvykom.

Medzi prvými vystúpil predkladateľ návrhu Igor Matovič, ktorý Ficovi vyčítal kauzy za miliardy, nasledoval Fico, ktorý pripomínal kauzy minulých vlád, najmä kabinetu Ivety Radičovej. Opozíciu obvinil z nedostatku nápadov na oslovenie ľudí. To je podľa neho dôvod, prečo sa uchyľujú k predvolebným divadlám, ako je "absolútne neodôvodnený návrh" na jeho odvolanie.

Premiér zároveň uviedol, že vysvedčenie jeho vláde vystavia voliči v marci 2016, a nie opozícia. Tej odporučil chodiť medzi ľudí a počúvať ich problémy. To, čo je dnes na pravej strane politického spektra, totiž podľa neho nie je alternatíva. Dodal, že ak by malo byť alternatívou voči Smeru-SD spojenie Alojza Hlinu, Igora Matoviča, Daniela Lipšica a Ľudovíta Kaníka, "tak Boh nás ochraňuj".

hlasovanie.jpg

Ficovo odvolávanie tromflo všetky rekordy

Odvolávanie premiéra Roberta Fica tromflo všetky slovenské parlamentné rekordy. Išlo o historicky prvé víkendové nočné zasadnutie parlamentu. Doteraz parlament výnimočne rokoval počas víkendu, ale len jeden deň a nie v noci. Teraz poslanci rokovali od soboty od 18:30, s výnimkou jednej polhodinovej prestávky, celý víkend až do pondelka do 19:38.

Dĺžka rokovania 49 hodín je rekordom v akomkoľvek odvolávaní člena vlády. Ak by poslanci vyslovovali Ficovi nedôveru počas štandardného rokovania parlamentu, trvalo by im to viac ako týždeň a pol, teda šesť a pol rokovacieho dňa.

Parlament štandardne rokuje od utorka do piatku, v utorok až štvrtok po osem hodín, v piatok šesť. Ficovo odvolávanie by v tomto štandardnom režime, v akom sa konajú normálne schôdze, trvalo cez pol druha týždňa, pričom druhý týždeň by sa o Ficovom páde rokovalo do štvrtkového popoludnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok