Kiska si november ´89 pripomenie aj s prezidentom Ukrajiny

SITA TA3
10.11.2014 17:43

Udalosti z novembra 1989 si prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska pripomenie aj s prezidentmi krajín Visegrádskej štvorky (V4) a tiež s prezidentmi Nemecka a Ukrajiny.

Ako agentúru SITA informovala Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, prezident SR pozval na spomienkové oslavy pri príležitosti 25. výročia pádu komunizmu na Slovensko prezidentov Poľska Bronislawa Komorowského, Nemecka Joachima Gaucka, Maďarska Jánosa Ádera, Česka Miloša Zemana a Ukrajiny Petra Porošenka. Výročie 17. novembra si Andrej Kiska pripomenie v Bratislave aj v Prahe.

"Iniciátorom série osláv, ktorými si krajiny V4 a Nemecko postupne pripomínajú výročie demokratizačných zmien v strednej a východnej Európe, bol nemecký prezident Joachim Gauck. Po Poľsku a Maďarsku v júni, Nemecku v októbri, bude prezidentov partnerských krajín hostiť 17. novembra aj Česká republika," informovala ďalej kancelária hlavy štátu. 

Prezident Andrej Kiska si udalosti z novembra 1989 uctí sériou podujatí v nedeľu 16. novembra a v pondelok 17. novembra. Okamihy, ktoré pred 25 rokmi viedli k nenásilnej zmene režimu v našej krajine si spolu so svojimi hosťami pripomenie 16. novembra na slávnostnom podujatí k 25. výročiu nežnej revolúcie v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Pred slávnosťou je na programe pracovné stretnutie prezidenta SR Andreja Kisku a prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka a tiež pracovné stretnutie prezidentov Poľska, Maďarska, Českej republiky a Ukrajiny na Bratislavskom hrade. Prezidenti sa po skončení slávnostného programu v národnom divadle presunú na blízke námestie Eugena Suchoňa.

Tu si pri Pamätníku Sviečkovej demonštrácie symbolickým zapálením sviečok pripomenú túto udalosť z marca 1988 a nežnú revolúciu zo záveru roka 1989, dodala E. Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

Andrej Kiska 16. november predpoludním odštartuje Študentský beh v bratislavskej Mlynskej doline. Podujatie sa uskutoční pri príležitosti Medzinárodného dňa študentov. Na ďalší deň, 17. novembra, sa prezident zúčastní na pietnej spomienke za účasti prezidentov vyššie spomínaných štátov na obete komunistického režimu pri pamätníku Brána slobody v bratislavskom Devíne.

Následne odletí na spomienkovú slávnosť k výročiu nežnej revolúcie do Prahy. Z metropoly Českej republiky sa Andrej Kiska vráti podvečer a odovzdá štátne vyznamenania bojovníkom za slobodu a demokraciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok