Hnutie ANO je je čoraz silnejšie, v novembri by zdvojnásobilo volebný zisk

TASR
9.11.2014 18:54

České hnutie Andreja Babiša, ktoré sa označuje za "nepolitické", naďalej silnie a zaznamenáva voličské úspechy. Aj napriek účasti vo vláde sa mu darí získavať čoraz väčší počet českých voličov. Ak by sa v novembri konali voľby do Poslaneckej snemovne, Babišovo hnutie by doslova prevalcovalo ostatné strany a takmer by zdvojnásobilo volebný zisk z vlaňajška.

Hnutie ANO je je čoraz silnejšie, v novembri by zdvojnásobilo volebný zisk
ČTK

Ostatné strany by ANO nechalo ďaleko za sebou, napísal dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Hnutie ANO by volilo 35 percent ľudí, podľa prepočtu denníka Právo by dostalo 85 mandátov v dolnej komore parlamentu. Dnes majú babišovci 47 poslancov a vo vlaňajších predčasných voľbách im dalo hlas 18,65 percenta voličov. Výsledky priniesol prieskum spoločnosti TNS Aisa pre Českú televíziu.

Portál Novinky.cz píše, že čísla sa približujú niekdajším preferenciám slovenskej strany SMER-SD Roberta Fica, ktorá atakovala 40 percent a nakoniec získala absolútnu väčšinu v parlamente. ANO vysáva voličov pravici a teraz sa k hnutiu zrejme pridali hlasy sociálnej demokracie a KSČM, ktorá zaznamenala výraznú stratu.

ČSSD opäť stratila voličov a podľa prieskumu jej dalo hlas 18 percent ľudí - získala by 45 mandátov. TOP 09 by dostala 9,5 percenta hlasov a obsadila by 22 poslaneckých kresiel.

Veľmi nepriaznivé výsledky dosiahli komunisti, ktorých by v novembri volilo 18 percent občanov a mali by tak v snemovni 18 mandátov.

Na hranici zvoliteľnosti by sa so šiestimi percentami a desiatimi kreslami ocitla pravicová ODS. Do snemovne by sa ešte dostali ľudovci (KDU-ČSL), ktorí by naopak oproti posledným voľbám ešte posilnili, pretože by ich volilo 7,5 percenta ľudí. V dolnej komore by sedelo aj hnutie Úsvit, ktoré by síce o pol percentuálneho bodu neprekročilo päťpercentnú hranicu, ale malo by nárok na šesť poslancov.

Z menších strán rastú preferencie len Pirátom, ale s 3,5 percentami by sa do parlamentu nedostali, informoval portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok