Čína vyčlení 40 miliárd dolárov pre infraštruktúrny fond Hodvábna cesta

TASR
9.11.2014 13:12

Čína prispeje sumou 40 miliárd USD (32,28 miliardy eur) na vytvorenie fondu známeho ako Hodvábna cesta, ktorého cieľom bude pomôcť ázijským krajinám zlepšiť vzájomné prepojenie. Je to ďalší projekt Pekingu na posilnenie svojho postavenia ako regionálneho lídra. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Čína vyčlení 40 miliárd dolárov pre infraštruktúrny fond Hodvábna cesta
ČTK/DPA

Príspevok Číny oznámil v sobotu 8. novembra čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s predstaviteľmi Pakistanu, Bangladéša a ďalších piatich ázijských štátov pred začatím summitu krajín Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC).

Peking oznámil tento rok viacero iniciatív na zvýšenie svojho vplyvu v regionálnom a globálnom obchode, v oblasti financií a bezpečnostných štruktúr, v čom podľa Číny momentálne dominujú Spojené štáty. Najnovší projekt, ktorým je Hodvábna cesta, bude podľa čínskeho prezidenta slúžiť na financovanie infraštruktúry, ako aj spolupráce v oblasti priemyslu a financií, výsledkom čoho má byť väčšie prepojenie ázijských ekonomík.

"Jeden štát, prípadne malá skupina krajín, nemá veľkú šancu na úspech. Iba partnerstvo veľkého počtu štátov môže priniesť pozitívne výsledky," povedal Si Ťin-pching na stretnutí s predstaviteľmi Laosu, Kambodže, Pakistanu, Bangladéša, Mjanmarska, Mongolska a Tadžikistanu.

Zatiaľ nie je jasné, kedy fond začne svoju činnosť, ani kde bude jeho sídlo, aj keď je takmer isté, že to bude v Číne. Podľa čínskej tlačovej agentúry Sinchua by sa mal sústrediť najmä na iniciatívy a projekty, ktorých cieľom je výstavba ciest, železníc, letísk a prístavov v krajinách strednej a južnej Ázie.

Projekt fondu je ďalšou aktivitou Pekingu na zvýšenie svojho vplyvu na kontinente. Minulý mesiac Čína a ďalších 20 krajín založilo novú investičnú banku na financovanie infraštruktúrnych projektov v regióne. Banka vznikla aj napriek nesúhlasu USA, že ide o zbytočnú duplikáciu činnosti Svetovej banky a Ázijskej rozvojovej banky. Peking to odmietol s tým, že v jednotlivých krajinách existuje množstvo rôznych projektov, ktoré môžu tieto inštitúcie financovať.

Si Ťin-pching zároveň dodal, že čínske investície v zahraničí by v najbližších 10 rokoch mali presiahnuť 1,25 bilióna USD. Naopak, krajina plánuje v rovnakom období doviezť tovar v hodnote viac než 10 biliónov USD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok