Iracká armáda postúpila a chce prelomiť obliehanie najväčšej rafinérie

TASR
9.11.2014 13:08

Iracká armáda sa dnes prebojovala do centra severného mesta Bajdží, v snahe prelomiť odtiaľ obliehanie neďalekej najväčšej rafinérie krajiny Islamským štátom (IS). Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval plukovník armády a svedok.

Iracká armáda postúpila a chce prelomiť obliehanie najväčšej rafinérie
SITA/AP

Vojaci vstúpili do mesta z juhu a zo západu a obsadili štvrť Tamím aj centrum, spresnil plukovník.

Obyvateľ Bajdží povedal Reutersu do telefónu zo svojho domu, že od vstupu armády do centra stále dochádza medzi oboma nepriateľskými stranami k zrážkam. Je to prvýkrát, čo sa iracké bezpečnostné sily dostali až do centra mesta odvtedy, ako koncom minulého mesiaca začali uplatňovať novú stratégiu - spočíva v tom, že dôležitý cieľ obkľúčia a izolujú od nepriateľa.

Iracké bezpečnostné sily teraz používajú vrtuľníky pri útokoch na povstalcov z Islamského štátu obkľučujúcich rafinériu.
Ani niekoľko mesiacov trvajúce operácie však nedokázali zachrániť druhov, ktorí uviazli vo vnútri areálu, a zabezpečiť, že strategické zariadenie nepadne do rúk ultrakonzervatívnych sunnitských militantov. Tí totiž využívajú ropu a ropné produkty na financovanie vlastného, samozvaného kalifátu, ktorý sa rozkladá na oboch stranách sýrsko-irackej hranice.

Koncom minulého mesiaca iracké vládne sily začali skúšať novú stratégiu - obkľúčili Bajdží od západu, aby znovu získali mesto pod kontrolu a prerušili zásobovacie trasy povstalcov obliehajúcich rafinériu, ktorá sa nachádza len o niekoľko kilometrov ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok