OBSE znepokojuje prítomnosť tankov na východoukrajinských územiach

TA3 TASR
9.11.2014 07:49

Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zaznamenali prítomnosť tankov pri Donecku a Makijivke. Obe mestá spadajú do oblastí, ktoré kontrolujú proruskí separatisti. OBSE tak potvrdila informácie Kyjeva a novinárov, ktorí v oblasti pôsobia. Moskva sa k aktuálnemu pohybu techniky na ukrajinsko-ruskom pohraničí zatiaľ nevyjadrila.

Východ Ukrajiny zažil najťažšie ostreľovanie za posledný mesiac

Bašta povstalcov na východe Ukrajiny, mesto Doneck, dnes zažívala najťažšie ostreľovanie za posledný mesiac. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zároveň informovala, že na povstaleckom území spozorovala kolónu obrnených vozidiel s neoznačenými vojakmi, čo podľa Kyjeva dokazuje, že Moskva tam poslala posily.

Dvojmesačná prímerie, ktoré malo ukončiť vojnu, je v posledných niekoľkých dňoch krehkejšie než kedykoľvek predtým. Obe strany sa pritom navzájom obviňujú z porušovania podmienok mierového plánu.

Vojna si už vyžiadala životy 4000 ľudí.

Reportéri tlačovej agentúry Reuters v meste Doneck, ktorí sú priamo tam počas celého priebehu bojov, uviedli, že ostreľovanie znelo intenzívnejšie než kedykoľvek inokedy od začiatku októbra - vtedy zasiahli strely ihrisko a zabili najmenej desať ľudí. Dnešné útoky podľa dostupných informácií prichádzali z územia, ktoré má pod kontrolou ukrajinská vláda a tiež povstalecké sily.

Ukrajinská armáda oznámila, že jej nekonečné boje so separatistami podporovanými Moskvou na východe krajiny sa zintenzívnili za posledný týždeň. V tomto období zároveň separatisti uviedli do úradu nových lídrov po voľbách, ktoré podľa vlády v Kyjeve porušili podmienky dohody o prímerí.

Ukrajina obvinila aj Rusko, že v nedávnych dňoch poslalo na východ štátu kolónu 32 tankov a nákladných vozidiel s vojakmi, ktorí majú pomáhať proruským povstalcom. Moskva neustále popiera, že jej vojaci operujú na východe Ukrajiny, hoci tam už mnohí zahynuli.

OBSE, do ktorej patrí Rusko, Ukrajina, Spojené štáty a krajiny NATO, uskutočňuje na východe Ukrajiny misiu so súhlasom všetkých strán a je všeobecne vnímaná ako neutrálna.

Vyhlásenie OBSE, že na povstaleckom území spozorovala neoznačenú kolónu vojenských vozidiel, len podporuje stanovisko Kyjeva, že Moskva tam opakovane posiela posily, ktoré majú chrániť separatistické enklávy - tie Kremeľ teraz nazýva Novorusko.

OBSE napísala vo vyhlásení, že v kolóne vozidiel sa nachádzalo "19 veľkých nákladných automobilov typu Kamaz - zakrytých, bez znakov či poznávacích značiek. Každý automobil ťahal húfnicu kalibru 122 milimetrov a nachádzali sa v nich vojaci v tmavozelených uniformách bez označenia".

Ukrajina uviedla, že nemá pochybnosti o tom, že noví vojaci sú Rusi.

"Hoci OBSE nekonkretizovala, komu vybavenie a vojaci patrili, ukrajinská armáda nemá pochybnosti o ich totožnosti," vyhlásil hovorca armády Andrij Lysenko.

"Minulý týždeň bol typický zvýšenou intenzitou ostreľovania a prísunu ďalších posíl k teroristickým skupinám: teda munície, výzbroje a personálu," dodal Lysenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok