Opozícia odvoláva Fica bezprecedentne aj v nedeľu, chystá sa na Pašku

TASR TA3 SITA
9.11.2014 07:23

Poslanci v Národnej rade rokujú po prvý raz v histórii v nedeľu. Dôvodom je mimoriadna schôdza o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ktorú iniciovali opoziční poslanci. Rokovanie otvorili v sobotu o pol siedmej večer a bez prestávky pokračujú až doteraz.

Takmer prázdne plénum

V pléne sedí len hŕstka poslancov, takmer prázdne sú tak opozičné lavice, ako aj miesta vládnych poslancov.

Zaujal rozhorčený výstup nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý kritizoval Pašku a Smer za správanie sa voči ženám. "Chúďa pani Laššáková, celú noc ju tu Paška nechá sedieť a on si niekde chrápe hore pupkom počas schôdze, ktorú si on zvolal na noc. Toto je hrdinstvo Smeru. Čo ak pani Laššáková potrebuje ísť na wécko?" rozčuľoval sa Hlina.

Laššáková mávla rukou na znak toho, že o nič nejde. "Ale áno, starám sa, ja sa o vás starám, lebo ja sa o ženy starám," rozkričal sa Hlina, ktorý Paškovi nevie odpustiť, že nevzal bremeno vedenia schôdze na seba a nechal v pléne ženu. Po kritike sa Paška zjavil v rokovacej sále.

Smeru Hlina vyčíta aj odchod Zuzany Zvolenskej z postu ministerky zdravotníctva a Renáty Zmajkovičovej z funkcie podpredsedníčky parlamentu a zotrvávanie iných vinníkov v kauze podozrivého nákupu CT v piešťanskej nemocnici. "Pošlú vždy ženy do prvej línie, 'hrdinovia'," poznamenal.

NR SR (TASR).jpg

Po odvolávaní premiéra príde na rad Paška

Po premiérovi Robertovi Ficovi bude čeliť odvolávaniu z funkcie aj predseda parlamentu Pavol Paška. Hlavným dôvodom je jeho údajná angažovanosť v zdravotníckych firmách, najmä v Medical Group, ktorá mala dodať piešťanskej nemocnici vraj predražený CT prístroj. Návrh na odvolanie Pašku podpísalo 44 poslancov zo všetkých opozičných klubov. Oznámili to zástupcovia strán OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a NOVA.

"Hlavný dôvod je jeho angažovanie sa v zdravotníckych firmách najmä v skupine, ktorá má dominantné postavenie v zdravotníctve a akoby zázrakom vyhráva mnohé výberové konania práve za čias Ficovej vlády," uviedol Daniel Lipšic. Poukázal, že Medical Group je dnes akoby schránková firma, ale do roku 2008 všetky firmy v tejto skupine spoluvlastnil aj Paška.

Poslednou kvapkou v pohári, ktorá viedla k iniciovaniu Paškovho odvolávania, bol podľa Lipšica fakt, že Paška nezverejnil svoje príjmy z predaja podielov v súkromných firmách. Lipšic zdôraznil, že verejní funkcionári majú podľa zákona zverejňovať všetky príjmy. Pašku označil Lipšic za osobu, ktorá stratila morálny kredit. "Nemá oprávnenie vykonávať druhú najvyššiu ústavnú funkciu v krajine," poznamenal.

Podľa Igora Matoviča z OĽaNO všetci, ktorí sa pohybujú v zdravotníctve vedia, kto je na Slovensku za zdravotníctvom, ale Paška sa tvári, že to nie je on. Matovič doplnil, že angažovanosť v zdravotníctve nie je jediný dôvod na odvolanie predsedu parlamentu. "Je to aj jeho arogancia, s akou pristupuje najmä k opozičným poslancom. Pavol Paška dlhodobo šliape po našich ústavných právach," vyhlásil Matovič.

Paška od začiatku spájanie svojej osoby s kauzou CT prístroja odmieta. Tvrdí, že nikdy nemal a nemá žiadne aktivity v takzvaných daňových rajoch a nikdy nebol utajeným vlastníkom či prijímateľom zisku. "Všetky moje podnikateľské aktivity, ktoré som začal rozvíjať hneď po zmenách v roku 1990 a potom postupne utlmovať v čase mojej verejnej angažovanosti, sú riadne zdokumentovane v Obchodnom registri SR a sú verejne dostupné," zdôraznil Paška. Za to, že opozícia tvrdí opak, avizoval podanie trestného oznámenia za ohováranie a krivé obvinenie.

Fico na odvolávaní zasa chýbal

Premiér Robert Fico opäť chýbal v rokovacej sále parlamentu počas nočného zasadnutia k jeho odvolávaniu. Fico vystúpil v sobotu v úvode schôdze okolo 20:00, počkal na faktické poznámky, ktorými opoziční poslanci reagovali na jeho prejav, a zo sály pred 22:00 odišiel. V rokovacej sále sa na chvíľu ukázal až ráno po 8:00.

Viacerí opoziční poslanci premiérovu neprítomnosť v sále kritizovali. Pripomínali, že expremiérka Iveta Radičová sedela v sále počas svojho odvolávania po celý čas. Musela si pritom vypočuť viacero tvrdých atakov, či už od zákonodarcov Smeru-SD alebo SNS.

Fico na mimoriadnej schôdzi k svojmu odvolávaniu chýbal aj minule, keď mu opozícia chcela vysloviť nedôveru pre privatizáciu SPP. Vtedy Fico po úvodnom slove vyzval poslancov a ministrov Smeru-SD, aby zo sály odišli a až do hlasovania sa v pléne neukázal ani on.

plénum.jpg

Poslanci si po 19 hodinách dopriali prvú prestávku

Poslanci Národnej rady SR si po 19 hodinách nepretržitého rokovania o návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) dopriali prvýkrát prestávku. Po nej sa vrátili do pléna, kde opozícia vysvetľuje, prečo treba Fica zbaviť funkcie.

Opozícia žiada odvolanie premiéra pre údajné vytváranie korupčného prostredia. Tvrdí, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.

"Slušní ľudia sa nemajú lepšie. Slušní ľudia živoria. Stredná vrstva stagnuje alebo upadá. Mladí ľudia odchádzajú, alebo sa chystajú odísť, pretože nevidia budúcnosť v tejto krajine," uviedol Miroslav Kadúc z OĽaNO. Nazdáva sa, že s takouto prácou môže byť spokojný len ťažký cynik a nie slušný premiér.

Lucia Nicholsonová (SaS) zas citovala zo spisu Gorila, v ktorom sa hovorí aj o predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Spis podľa poslankyne poukazuje na Paškov vplyv na zdravotníctvo. Jej stranícky kolega Jozef Mihál vyhlásil, že Roberta Fica treba odvolať, lebo škodí celému Slovensku.

Pokračovanie rokovania otvoril Juraj Miškov (nezaradený) trochu netradične. K rečníckemu pultu si priniesol kvet v črepníku, ktorý následne daroval podpredsedníčke parlamentu Jane Laššákovej (Smer-SD). Poslancov zároveň vyzval k slušnosti, sám chce ísť príkladom. Aj preto Laššákovej daroval kvet. Zároveň sa v pléne rozhovoril o tom, čo robí ľudí šťastnými a pýtal sa poslancov aj vlády, či sú šťastní.

Premiér Fico považuje aktuálnu mimoriadnu schôdzu za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

O tom, ako bude schôdza ďalej pokračovať, by malo rozhodnúť poslanecké grémium. Stretnúť sa na ňom majú zástupcovia všetkých parlamentných strán. Otázne je aj zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej sa chce opozícia pokúsiť odvolať šéfa parlamentu Pašku. Opozícia podala návrh v sobotu neskoro večer, Paška má na zvolanie sedem dní.

Daniel Lipšic (TASR).jpg
Igor Matovič (TASR).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok