Američania prepustení KĽDR sú už doma

SITA TA3
8.11.2014 17:17

Obaja Američania, ktorí boli poslednými väzňami zadržiavanými v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR), v sobotu prileteli do svojej vlasti.

Ako prvý sa so svojou rodinou zvítal 46-ročný Keneth Bae hneď po prílete na letisko neďaleko Tacomy v západnom štáte Washington. Krátko po ňom z lietadla vystúpil 25-ročný Matthew Miller. V lietadle typu Boeing C-40 ich sprevádzal aj šéf amerických tajných služieb James Clapper. Ten však podľa americkej diplomacie o prepustení Američanov s KĽDR nevyjednával.

Komunistický režim podľa spravodajskej stanice CNN ich prepustenie zdôvodnil "riadnym ospravedlnením" priamo zo strany amerického prezidenta Baracka Obamu. Obaja tiež údajne "úprimne oľutovali svoje zločiny a počas výkonu trestu sa riadne správali".

Prvým z troch zadržiavaných Američanov, ktorých KĽDR prepustila, sa koncom októbra stal Jeffrey Fowle. Päťdesiatšesťročného Američana zadržali v máji po tom, ako si v nočnom klube v severokórejskom meste Čong-čin zabudol Bibliu. Millera zatkli ešte v apríli, keď roztrhal svoje víza požiadal o azyl. Krátko na to ho obvinili zo špionáže a odsúdili na 6 rokov nútených prác. Najdlhšie zadržiavaným občanom USA v KĽDR bol Bae, kórejsko-americký misionár zatknutý v novembri 2012 a odsúdený na 15 rokov nútených prác.

North_Korea_Americans_Detained-8f76f739311748c19bdd58fd319d9ee3.JPEG
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok