Opozícia sa pokúša odvolať Roberta Fica, podľa premiéra neponúka alternatívu

SITA TASR TA3
8.11.2014 19:09

Návrh na svoje odvolanie považuje premiér Robert Fico za neodôvodnený, podľa neho ide o politické divadlo opozície pred komunálnymi voľbami. "Neviete zaujať, chýba vám invencia," odkázal Fico v parlamentnej rozprave opozícii, ktorá iniciovala jeho odvolanie. Predseda vlády vysvetlil, že opozičné strany sa častým podávaním návrhov na odvolanie ministrov snažia zviditeľniť. "Ak chcete viesť kampaň, choďte do miest a obcí. Ponúknite alternatívu, ako by ste spravovali Slovensko," konštatoval Fico s tým, že on po regiónoch chodí a opozíciu tam nevidí.

Premiér upozornil, že návrh na jeho odvolanie podpísali politické strany na prahu zvoliteľnosti. Opozícia sa na jeho odvolaní dohodnúť nedokázala, KDH a Most-Híd sa pod návrh nepodpísali. "Dokázali ste znížiť silu argumentov na minimum," reagoval Fico na kritiku opozície.

Odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej dal premiér opozícii ako príklad, ako mala postupovať vo vlastných kauzách. Rovnako nekompromisne ako pri predraženom nákupe CT prístroja bude postupovať Fico podľa vlastných slov aj v budúcnosti.

Premiér sa poďakoval predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že mimoriadnu schôdzu zvolal na víkendovú noc, keďže iný dátum vláde nevyhovuje. Fico sa opakovane o opozícii vyjadroval ako o zlepenci, rovnako niekoľko minút čítal kauzy predchádzajúcich pravicových vlád. "Prečo sa pokúšate urobiť zo seba čistých a spravodlivých a z nás nečistých a špinavých? Veď to sú veci, ktoré sem nepatria," vravel predseda Smeru-SD Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Označiť vládu za mafiu a zločineckú organizáciu je podľa premiéra smiešne a nedá sa brať vážne. Zdôraznil, že vláda Smeru-SD je v zahraničí rešpektovaná.

Fico pripomenul, že vláda Smeru-SD schválila viaceré protikorupčné opatrenia a zároveň odmietol, že by jeho kabinet kradol opozičné návrhy. V parlamente sa v tomto volebnom období viackrát stalo, že Smer-SD zamietol opozičný návrh a neskôr ho predstavil ako vlastný a schválil ho. Napríklad KDH do parlamentu predložilo návrh, aby poslanci za viacero funkcií mohli poberať iba jen plat. Vládny Smer-SD tento návrh v parlamente neschválil. Neskôr samotný Fico predstavil návrh Smeru-SD, ktorý poslancom garantuje v plnej výške iba poslanecký plat, za výkon každej ďalšej funkcie by mali mať zákonodarcovia plat najviac v sume minimálnej mzdy.

NR SR (SITA).jpg

R. Fico takmer hodinu pripomínal opozícii jej kauzy a vyčítal nedostatok nápadov

Opozícii chýbajú nápady, ktorými by oslovila ľudí, preto sa uchyľuje k predvolebným divadlám ako je "absolútne neodôvodnený návrh" na odvolanie premiéra. Vyplýva to z vyjadrení predsedu vlády Robert Fica (Smer-SD), ktorý čelí dnes v parlamente opozičnému pokusu o odvolanie pre údajné vytváranie korupčného prostredia.

Opozícii takmer hodinu pripomínal kauzy minulých vlád, najmä kabinetu Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS). Spomenul napríklad korupčnú kauzu Osrblie, v ktorej figuroval Radičovej exporadca a pri ktorej Fico vyhlásil, že korupcia nebola nikdy tak blízko k premiérovi ako vtedy. Ďalej uviedol rodinkárstvo u exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) a tiež vypracovávanie Uhliarikových návrhov farmaceutickou loby. Ďalej audity nemocníc bez verejných obstarávaní či údajné tunelovanie nemocníc.

Neopomenul kauzu Daňového riaditeľstva v Košiciach, pre ktorú premiérka Radičová hrozila demisiou, dotáciu od bývalého vicepremiéra Rudolfa Chmela (Most-Híd) pre spolustraníka, ako aj kauzu platinové sitká Štátnych hmotných rezerv. Nevynechal ani exministra vnútra Daniela Lipšica (vtedy KDH), ktorý podľa Fica robil tendre šité na mieru vybraným firmám.

Poukázal aj na zlaté padáky u niekdajšieho šéfa rezortu dopravy Jána Figeľa (KDH) a kauzu Sasanka, v ktorej figuruje vtedajší šéf parlamentu Richard Sulík (SaS) spolu s "kontroverzným" podnikateľom Mariánom Kočnerom. Dotkol sa aj kauzy odpočúvania novinárov, pre ktorú padol minister obrany Ľubomír Galko (SaS). "Vy odpočúvate a do odôvodnenia na odvolanie premiéra napíšete odklon od demokracie? Už väčší odklon od demokracie ako odpočúvanie novinárov si ani neviem predstaviť. To ste ale demokrati," vyhlásil Fico.

Zdôraznil, že vymenoval kauzy iba z vlády Ivety Radičovej, ktorá trvala len dva roky. "Toto boli brutálne kauzy a vy nemáte hanbu sem prísť a povedať, že dávate návrh na odvolanie premiéra, lebo on je šéfom zločineckej organizácie a Smer je mafia. Prečítal som tu minimálne 30 konkrétnych vecí a vy prídete a hovoríte, my sme tí čistí, my sme tí morálni. Toto všetko je háveď a zberba," odkázal opozícii premiér.

Návrh na odvolanie považuje za absolútne neodôvodnený, obvinenia opozície označil za znôžku nezmyslov a krivé obvinenia. Opozičným poslancom odporučil, aby sa vyvarovali slovám ako mafia, lebo Smer-SD to nebude akceptovať. "Hovoríte o mafii. Aké slová mám použiť ja na to všetko, čo ste navystrájali so štátnym strategickým majetkom? Vy nie ste morálka," zdôraznil s tým, že súčasná opozícia už stratila morálne právo kritizovať vládu za individuálne veci, ktoré sa môžu stať. "Kto robí, robí aj chyby," poznamenal premiér s tým, že opozícia má na hlave viac masla ako Smer-SD.

Dodal, že vláda má na starosti veľkú agendu a chyby sa môžu stať. Sľúbil, že ak bude akákoľvek pochybnosť, akékoľvek podozrenie, bude konať takisto, ako konal pri podozrivom nákupe CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Fico odporučil Zuzane Zvolenskej odstúpiť z funkcie ministerky zdravotníctva, ona výzvu prijala.

Fico zároveň uviedol, že vysvedčenie jeho vláde vystavia voliči v marci 2016 a nie opozícia. "Keď nás pošlú do opozície, pôjdeme, ale ak získame výsledok, ktorý nás bude oprávňovať na zostavenie vlády, tak sa o to pokúsime," avizoval Fico. Opozícii vyčítal nedostatok nápadov. Odporučil im chodiť medzi ľudí a počúvať ich problémy. To, čo je dnes na pravej strane politického spektra podľa Fica nie je alternatíva. Dodal, že ak by malo byť alternatívou voči Smeru-SD spojenie Alojza Hlinu, Igora Matoviča, Daniela Lipšica a Ľudovíta Kaníka, "tak Boh nás ochraňuj".

Fico Paška (SITA).jpg

Podľa Lipšica rozkrádanie zväzuje lekárom ruky

Rozkrádanie zdravotníctva ľuďmi blízkymi Smeru-SD podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica zväzuje lekárom ruky a bráni im v pomoci ľuďom. Vyhlásil to dnes na mimoriadnej schôdzi parlamentu k odvolaniu Roberta Fica z postu predsedu vlády SR. Podľa Lipšica je korupcia v zdravotníctve najhoršia zo všetkých, pretože tam ide o záchranu ľudských životov. "Vláda však namiesto riadneho vyšetrenia všetky kauzy zametá pod koberec," vyhlásil.

Podľa nezaradeného poslanca Martina Chrena premiérov spôsob života vykazuje prejavy papalášizmu. "Žijete v byte, ktorého hodnota sa blíži dvom miliónom eur," povedal Chren, Podľa neho by Fico musel byť premiérom 50 rokov, aby zarobil potrebnú sumu peňazí. Skutoční sociálni demokrati pritom podľa Chrena žijú v trojizbových bytoch a jazdia na octáviach. Podľa Júliusa Brocku (KDH) je nepochopiteľné, že Renáta Zmajkovičová zastávala ako podpredsedníčka parlamentu funkciu v dozornej rade nemocnice. "Kde vo svete je toto bežné ? Aká je toto politická kultúra?" opýtal sa Fica. Podľa Brocku Smer-SD, Fico a Pavol Paška evokujú v spoločnosti atmosféru s pred roka 1989. "Dúfam, že Vás občania vo voľbách pošlú do minulosti ako poslali komunistov v roku 1989," povedal.

Fico podľa Matoviča koná ako slaboch, ktorý sa bojí pravdy

Premiér Robert Fico koná ako slaboch, ktorý sa bojí pozrieť pravde do očí, uviedol predseda OĽaNO Igor Matovič pri odôvodnení návrhu na Ficove odvolanie v parlamente. Fico podľa neho opätovne prikázal, aby sa schôdza k jeho odvolávaniu konala v noci, tentoraz však aj cez víkend, a nie počas pracovného týždňa. "Čoho sa bojíte, vari nie pravdy? Myslíte, že to vzdáme. Ale nie, urobíme všetko preto, aby sme slovenskú politiku zbavili Fica, ako sme sa zbavili Slotu a Mečiara," povedal Matovič.

Premiér, jeho vláda a strana Smer-SD podľa predsedu obyčajných systematicky povyšuje korupčné správanie na štátnu doktrínu. "Robert Fico predstavuje bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku a nemal by zastávať post premiéra," konštatoval Matovič. Fico podľa Matoviča umožnil vytvoriť skorumpovaný sofistikovaný systém, ktorý umožňuje ľuďom spriazneným so Smerom rozkrádať štátny majetok. "Korupcia k vám nie je blízko, vy ste opradený korupciou z každej strany," dodal Matovič na premiérovu adresu.

Predseda OĽaNO upozornil na posledný dokázaný príklad rozkrádania štátnych peňazí, keď nominanti Smeru-SD v piešťanskej nemocnici kúpou predraženého CT prístroja obrali ľudí o jeden milión eur. Odvolaním ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej a podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej Fico podľa Matoviča vyriešil metastázy, ale nádoru z Košíc sa zbaviť nedokázal.

Len na štyroch kšeftoch, ako predražená výstavba diaľnic či predražená dostavba Mochoviec, Fico podľa Matoviča obral občanov o 11,5 miliardy eur.

Fico Kažimír Matovič (SITA).jpg

Posun k oligarchickej demokracii?

Predseda národnej rady Pavol Paška otvoril 42. schôdzu, opozícia sa na nej pokúša odvolať premiéra Roberta Fica. Ide o jej tretí pokus v tomto volebnom období.

Tentoraz sa opozícia pokúša zbaviť Fica funkcie pre údajné vytváranie korupčného systému. Smer-SD sa chystá aktívne diskutovať, aj keď schôdza podľa Fica nič neprinesie. Pred parlamentom sa schádzajú ľudia, ktorým prekáža korupcia a volajú po Ficovom páde.

Opozícia tvrdí, že Smer-SD pod vedením Roberta Fica dlhodobo vytvára na Slovensku systém vedúci k podpore korupcie a klientelizmu a posúva demokraciu od západného typu k oligarchickej. Podľa opozície bohatne úzka skupina ľudí, pričom väčšina obyvateľstva chudobnie.


Podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze odovzdali v piatok 33 poslanci. Pod návrhom na zvolanie schôdze sú podpísané všetky opozičné strany (SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, nezaradení poslanci) okrem Mostu-Híd a KDH. Obe strany napriek tomu mienia hlasovať za odvolanie Fica.


Opozícia na odvolanie premiéra nemá dosť hlasov, dá sa preto predpokladať, že Fico tento pokus s podporou svojich poslancov ustojí. Sociálni demokrati sa už vo výboroch vyjadrili proti odvolaniu predsedu vlády.

Tretí pokus o odvolanie

Fico čelí pokusu o odvolanie v tomto volebnom období už po tretí raz. Predtým sa ho pokúšala opozícia zbaviť funkcie za prípady SPP a predaja emisií. Aktuálnu mimoriadnu schôdzu premiér označil za pokus o prehlbovanie obrazu Slovenska, že je tu všetko zlé. "Prístup 'čím horšie, tým lepšie' ale Smer-SD nikdy neuprednostňoval," zdôraznil. Zopakoval tiež slová, že SR prešla od roku 2012 významnými zmenami a došlo k významným pozitívnym posunom. "Pozrite si hodnotenia OECD, prijali sme významné opatrenia v boji proti korupcii," podotkol.

Šéf exekutívy zdôraznil, že Smer-SD je jediná strana vo vláde, a teda má obrovskú agendu. "Pri takejto obrovskej agende sa vyskytnú aj pochybenia, chyby sa stávajú aj v iných krajinách EÚ. Ale pri pochybeniach reagujeme absolútne razantne a politická zodpovednosť bude aj naďalej vyvodzovaná," deklaroval.

Pred parlamentom sa zišli desiatky ľudí, hovoria o rozkrádaní štátu

Niekoľko desiatok ľudí sa večer zišlo pred budovou národnej rady. Zorganizovali sa prostredníctvom sociálnej siete s cieľom podporiť návrh na odvolanie predsedu vlády, ako aj vyjadriť nesúhlas s údajným rozkrádaním štátu.

Mnohí z nich držia v rukách sviečky, ktoré majú symbolizovať svetielko nádeje. Dnešný večer si vybrali preto, lebo v parlamente sa začína mimoriadna schôdza iniciovaná opozíciou s cieľom vysloviť nedôveru premiérovi.

NRSR (SITA).jpg
NRSR nedôvera premiérovi (SITA).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok